77-åringen Gorbatsjov har ingen planer om å gå inn i pensjonistenes rekker, men var den som tok initiativet til å danne det nye partiet, opplyste Lebedev tirsdag.

Gorbatsjov ble hyllet verden over for å ha brakt demokratiet til Øst-Europa og fikk Nobels fredspris i 1990. Men han er svært er upopulær i hjemlandet fordi Sovjetunionens fall i 1991 førte til økonomisk og politisk kaos for russerne. Sist gang han stilte som presidentkandidat, i 1996, fikk han bare 0,5 prosent av stemmene.

Reformer Nå har Gorbatsjov imidlertid tatt initiativet til å starte et nytt politisk parti, skriver finansfyrsten Lebedev på sine hjemmesider.

– Han ga vårt folk frihet, men vi klarer ikke å lære oss hvordan vi skal bruke den, skriver Lebedev.

Det nye partiet har foreløpig fått navnet Det uavhengige demokratiske partiet og vil særlig jobbe for juridiske og økonomiske reformer, mindre «statskapitalisme», flere uavhengige medier og en styrket nasjonalforsamling.

Lebedev understreker at han ikke har planer om å finansiere partiet med sine egne midler, men at det skal finansieres med midler fra «ikke-statlige kilder».

Dumaen ikke et mål Mikhail Kuznetsov, nestleder for Gorbatsjovs nåværende politiske organisasjon, Unionen for sosialdemokrater, sier at det nye partiet ikke har som mål å komme inn i russernes nasjonalforsamling, Dumaen.

– Gorbatsjov har ingen ambisjoner om å ta plasser i nasjonalforsamlingen. Hensikten med partiet er å danne et nytt uavhengig, demokratisk parti der unge mennesker kan få engasjere seg i en ny politikk, sier Kuznetsov.

Har du savnet Gorbi? Si din mening!

Camerapress