— Avtalen med Google er signert, og bildene er sendt til USA. Nå venter vi bare på at de blir lagt ut på nettet, sier Endre Leivestad.

Leivestad er GIS (geografisk informasjonssystem)-koordinator i Bergen kommune. Han ønsket å gjøre kommunens kart tilgjengelig for så mange som mulig, og fikk ideen om å legge ut flyfoto av Bergen på Google Earth.

— Bildene som nå skal legges ut er av topp kvalitet, med en bakkeoppløsning på 20 cm. Dersom ikke Google av en eller grunn skulle redusere kvaliteten på bildene, så blir de bedre enn de fra New York, sier karteksperten.

Gratis bilder

Google Earth brukes av millioner av mennesker over hele verden. Fra pc-en hjemme kan de se på frihetsgudinnen det ene sekundet, så sette kursen mot sentrum av Bagdad, for deretter å suse av gårde til for eksempel Oslo.

— Bildene fra Oslo er ganske gode, men de fra Bergen vil nok ha en langt bedre oppløsning. Meg bekjent er det ingen steder i Norge hvor oppløsningen er så god som det den vil bli på bildene fra Bergen, sier Leivestad.

Google får bildene gratis av Bergen kommune.

— Google får bruke dem så lenge tjenesten deres fortsetter å være gratis, sier Leivestad.

Store penger i USA

Reiselivsdirektør Ole Warberg er fornøyd når BT presenterer planene for ham:

— Å velge reisemål er en visuell ting. Bergen er en fin by, og det er glimrende at vi nå får vist det til hele verden, sier han.

I USA har Google Earth utviklet seg til å bli en svært attraktiv annonseplass. Alt fra vaskebyråer til restauranter kan betale for å være synlige på kartet. Men formann Elisabeth Anfinsen Seim i Salgs- og reklameforeningen i Bergen frykter ikke konkurranse fra tungvekteren Google:

— Jeg tror ikke at en liten bergensbedrift vil tjene mye på å ligge ute på Google, sier hun.

Seim hadde ikke hørt om planene før BT fortalte henne om dem i går.

— Jeg synes dette høres veldig spennende ut. Sånn umiddelbart kan jeg ikke svare på hva dette betyr av nye muligheter, men det skal vi diskutere på neste møte, sier hun.

Storebror ser deg ikke

Bildene som skal legges ut ble tatt 25 juni 2005.

— Vil folk kunne se seg selv på kartene?

— Man vil kunne se folk i gatene, men ikke identifisere dem. Men man kan tydelig se antall boder på fisketorget, svarer Leivestad.

Han beroliger alle som frykter Orwellske tilstander i Bergen.

— Bildene vil bli oppdatert med et par års mellomrom. Det altså ikke snakk om noen overvåking på direkten, forsikrer Leivestad.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med Google i USA for å få vite når bildene av Bergen blir lagt ut. Flyfoto av Bergen er også tilgjengelig på www.bergenskart.no.