National Oceanography Centre i Southampton står bak noen av verdens mest omfattende studier av den gigantiske havstrømmen som bidrar til å heve temperaturen i Nord-Europa med rundt ti grader.

Stansen i november 2004 ble tatt opp under en konferanse i Birmingham nylig, ifølge den britiske avisa The Guardian.

– Uforståelig

– Vi har aldri sett noe lignende tidligere, og vi forstår det ikke. Vi visste ikke at dette kunne skje, sier Harry Bryden, som la fram de siste forskningsresultatene under konferansen.

Lloyd Keigwin ved Woods Hole Oceanographic Institution i den amerikanske delstaten Massachusetts beskriver stansen i Golfstrømmen som den bråeste forandringen klimaforskere noen gang har observert.

– Det varte bare i ti dager. Men hva om det hadde vart i 30 eller 60 dager? Når ringer du statsministeren og sier det er på tide å begynne å hamstre brensel? Hvordan kan vi utelukke en lengre stans neste år, spør Keigwin.

Nytt klima

Forskere har tidligere gjort beregninger som tyder på at Golfstrømmen i verste fall kan forsvinne som følge av global oppvarming. Men om dette faktisk kommer til å skje, og i så fall når, er det ingen som kan si med sikkerhet.

Skulle havstrømmen forsvinne fullstendig, vil gjennomsnittstemperaturen i Europa trolig synke med mellom 4 og 6 grader over en 20-årsperiode.