FNs generalsekretær Kofi Annan sier at regjeringen i Khartoum er innstilt på å godta en «hybridstyrke», melder den britiske rikskringkastingen BBC på sine nettsider. Ifølge nyhetsbyrået DPA har det kommet muntlig beskjed til verdensorganisasjonen om dette.

Annan sier at hans utsending Ahmedou Ould-Abdullah har snakket med Sudans president Omar al-Bashir om saken. – Ould-Abdullahs rapporter gir meg håp om at vi vil få grønt lys fra president Bashir, tilføyer generalsekretæren.

Press

– Men etter de mange skuffelsene vi har opplevd i denne saken, tar jeg ingen ting for gitt, understreker Annan. Ifølge BBCs medarbeider i regionen ser den sudanske regjeringen ut til å ha bøyd seg for et stadig sterkere internasjonalt press.

Annan håper Bashir først vil gå med på en våpenhvile og deretter delta i forberedelser til nye fredssamtaler med de politiske gruppene i Darfur. Mange vanskelige spørsmål gjenstår å løse, før en eventuell fredsavtale kan være på plass.Problemene gjelder ikke minst fredsstyrken som skal settes inn i katastroferegionen. Khartoum-regjeringen ønsker at AU skal beholde den militære kommandoen i Darfur, og har ikke gjort det klart hvor mange soldater den kan tenke seg å la FN sende ut i felten.

Vold

Rundt 7.000 fredssoldater fra AU har stått i Darfur det siste året. Men volden har bare fortsatt å øke i regionen vest i Sudan, der rundt 300.000 mennesker er har mistet livet som følge av krigen mellom ulike etniske grupper, og om lag to millioner er drevet på flukt.FN har ifølge BBC antydet at det kan komme på tale å sende opp til 20.000 nye soldater til Darfur. Sudans Washington-ambassadør sier til den britiske kringkastingen at alle FN-soldater må være underordnet AUs militære ledelse.

Tidligere denne måneden trakk internasjonale organisasjoner 250 hjelpearbeidere ut av Darfur. Disse bistandsfolkene fikk beskjed om å reise av hensyn til sin egen sikkerhet, men mange kviet seg for å reise fra en befolkning som fortsatt har et stort behov for hjelp.

STR