6. august i fjor landet «Curiosity» på egne hjul på planeten Mars, etter en ferd på 1000 dager.

Den 2,9 meter lange, og 900 kilo tunge romsonden har allerede servert den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA en lang rekke oppsiktsvekkende bilder fra den fjerntliggende planeten.

I natt fikk alle som var til stede på Times Square i New York for å feire nyttår, en helt spesiell fra kjøretøyet 566 millioner kilometer unna jordkloden.

På den lille videosnutten hadde vel og merke NASA tatt sine kunsneriske friheter før de sendte den ut på de mange skjermene i området.

Blant annet dukket det opp et veiskilt med pil retning jorden.

Curiosity, som kostet amerikanerne hele 15 milliarder kroner, er designet for å drive utforskning i området i minst ett Mars-år, eller 687 dager her på Jorden.

I løpet av denne tiden vil roveren etter planen kjøre mellom fem og 20 kilometer.

Folkevogn

Curiosity, som er på størrelse med en folkevogn, er utstyrt med flere kameraer. Et er festet på understellet og et annet er festet på kjøretøyets robotarm

To av roverens småbrødre og forgjengere, Opportunity og Spirit , landet på Mars i 2004 — og Opportunity er fortsatt aktiv, åtte år senere.

Curiosity er den største roveren som noen gang er konstruert for å utforske et annet himmellegeme.

Feiret dagen lang

Også andre romfarere benyttet anledningen til å sende sin nyttårshilsen.

Mannskapet ombord på The International Space Station's Expedition 34 sendte nyttårshilsen både på engelsk og russisk.

Ettersom romstasjonen bruker halvannen time rundt jordkloden, hadde de tre om bord rikelig anledning til å feire nyttår en rekke ganger etterhvert som de passerte de ulike tidssonene. Den internasjonale romstasjonen ISS har vært bebodd siden november i år 2000.