Fredag forrige uke skrev Aftenposten om hvordanrussiske nynazister lokker unge, homofilemed på «stevnemøter» der de tortureres, filmes og senere ydmykes på nett.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonenSpektrumer fenomenet i ferd med å spre seg i nynazistiske miljøer i Russland, og på egne nettsider har de lagt ut et bilde som viser en ung, homofil mann som tydelig har blitt utsatt for tortur.

Svarer med boikott

Problematikken ble deretter omtalt i store internasjonale medier somNew York TimesogHuffington Post, og nå ser det ut til at homomiljøer verden over har funnet en måte å svare på den svært nedverdigende behandlingen av homofile i Russland.

Forbesmelder at flere utesteder med LHBT-klientell (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i både USA og Canada har annonsert en boikott av russisk vodka, og særlig av merket Stolichnaya, som ansees for å være en fremtredende, russisk eksportvare.

Nå skriver den franske avisenLibérationat også barer, diskotek og restauranter i London og Canada har kastet seg på trenden. Det samme harflere barer i Australia.

Boikotten har, naturlig nok, ikke falt i god jord hos vodkaselskapet. Val Mendeleev, direktør i morselskapet SPI Group, skriver i et åpent brev at de er en «glødende venn og støttespiller» av det homofile samfunnet i Russland.

Homofiendtlige lover vedtatt

Situasjonen for homofile i Russland er blitt forverretde siste årene, ifølge Amnesty, som er særlig bekymret for den økte formaliseringen av diskrimineringen.

For å ta noen eksempler:

  • 11. juni vedtok det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen en lov som vil kriminalisere positiv omtale av homofili overfor mindreårige. Formålet er å «skåne barn mot propaganda som strider mot tradisjonelle familieverdier».
  • 19. juni ble organisasjonen «Coming Out», som jobber for homofiles rettigheter, dømt for å være «utenlandske agenter». De ble idømt en bot på 500.000 rubler, omlag 90.000 kroner.

21.juni ble en ny homofiendtlig lov vedtatt i landet, som forbyr adopsjon av foreldreløse barn til par av samme kjønn og til enslige.

Russlands president,Vladimir Putin, nekter for at landet diskriminerer homofile.

— Bare så det er klart for alle: I Den russiske føderasjon er det ingen krenkelse av seksuelle minoriteters rettigheter, uttalte han i forbindelse med et besøk i Amsterdam.