MAGNE OLSEN

Colombo, Sri Lanka

Vegard Thise kan fortelle mange skrekkhistorier om mennesker det kunne ha gått helt galt med; men som slapp med skader. Mange er ennå livredde. Han bearbeider det hele delvis med galgenhumor, der han ligger på Apollo sykehus i Colombo. I møtet med flodbølgen fikk han et stygt kutt i foten, men har håp om å komme seg hjem 5. januar.

Et flott turistland

Vegard Thise er aller mest opptatt av at vi ikke må glemme Sri Lanka som turistland etter dette.

— Infrastrukturen må bygges opp igjen. Men det er så fortærende å tenke på at landet endelig hadde fått de borgerkrigsliknende tilstandene litt på avstand. De hadde akkurat fått bygd opp turistnæringen. Norge hadde ikke åpnet charterturer, men svenskene var i gang, med turer gjennom Ving.

Gi Sri Lanka et år eller to, så vil vi ned igjen, og det håper vi også andre vil gjøre, sier Vegard Thiese. Konen, Anja Bakken (29) fra Vanvik i Ryfylke, er helt enig.

Bygde gjestehus

Vegard Thise og hans familie har et spesielt forhold til Sri Lanka. Moren, Hildegunn Thise og stefaren Øystein Aasen bygde opp et eget gjestehus på Ahangama Easy Beach sør for Colombo. Etter tre års arbeid sto huset ferdig i 2002. Da flodbølgen kom ble alt inventar i gjestehuset ødelagt og bygningen stående igjen som et skall.

— Mor fortalte at gassflasker føyk ut av vinduene, det var da hun skjønte hvilke krefter det var snakk om, sier Vegard.

Selv var han og konen Anja på en annen strand, Unawature, der begge drev med dykking katastrofedagen sist søndag.

— Både min og Anjas familier var på besøk, i alt 12 personer. Først trodde jeg at jeg at jeg hadde mistet Anja, men så fikk jeg kontakt med henne. Det tok lang tid å få greie på hvordan det hadde gått med de andre. Men når du får en sånn gledesmelding som vi fikk, betyr det ingenting hva du ellers har mistet, sier Vegard Thise.

Roser ambassaden

Han roser han den norske ambassaden i Colombo for godt arbeid.

— De var tidlig engasjert med å bistå nordmenn som trengte hjelp. Det var urimelig å kritisere dem for at en måtte stå i kø eller manglet passbilder.

— Blir det noe nytt gjestehus?

— Jeg vet ikke om foreldrene mine har krefter til det. Men vi har snakket lite om akkurat det nå. Vi snakker ikke så mye framtid i det hele tatt.

Først må vi komme oss.

Både Vegard Thise og Anja Bakken bor i Oslo. De har bearbeidet inntrykk hver dag. Og de har gitt beskjed til venner om at vil snakke om det som har skjedd når de kommer hjem.

SAMMEN VED SYKESENGEN: Vegard Thise trodde han hadde mistet både konen Anja Bakken (t.h.) og familien da flodbølgen skyldte innover strendene sør for Colombo. Heldigvis ble alle reddet. Paret har et nært forhold til Sri Lanka og gledet seg over en turistnæring som begynte å blomstre i fredelige tilstander. Helt til katastrofen, en helt annen katastrofe enn den som har vært fryktet på Sri Lanka.<br/>Foto: KRISTIAN JACOBSEN