Det var som om flere måneders tordenvær over Irak plutselig ble avløst av strålende solskinn. Ikke bare kunne den nye statsministeren, Nuri al-Maliki, begeistret fortelle om «elimineringen» av landets mest fryktede terrorist, Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept under et amerikansk luftangrep nord for byen Baqouba. Bare få timer senere kunne Maliki også glede seg over å ha en fullstendig regjering på.

Det var nettopp en slik dag han hadde bruk for, den 56-årige regjeringssjefen. Hans første halvannen måned som statsminister har vært en mer enn dyster affære, hvor diverse opprørs— og terrorgrupper har vært mer aktive enn noen gang, hvor den sekteriske volden stadig har minnet mer om borgerkrig, og hvor den politiske prosessen syntes å stå i stampe.

Og så to begivenheter av et slikt kaliber med få timers mellomrom, den andre muligens godt hjulpet av den første. Nyheten om Zarqawis død var den mest umiddelbart oppsiktsvekkende. Flere års jakt på den mest ekstreme terrorlederen i Irak kronet med suksess etter en langvarig, hemmelig operasjon som involverte amerikanske og irakiske styrker såvel som jordansk etterretningsvesen.

— Dette er en beskjed til alle dem som bruker vold, drap og ødeleggelser for å forpurre livet i Irak, om å tenke seg om før det er for sent, sa Maliki på et pressemøte i Bagdad.

— Enhver som forsøker å etterlikne Zarqawi vil bli oppsport og drept, sa statsministeren.

Brikkene på plass

Men nyheten om utnevnelsen av sikkerhetsministrene kan vise seg minst like viktig for Iraks fremtid. Nesten et halvt år etter parlamentsvalget hadde en del observatører begynt å tvile på om de irakiske politikerne overhodet ville være i stand til å danne regjering. Men omsider falt brikkene på plass, og de tre siste ministerne ble godkjent med solid flertall av parlamentet.

Abdel-Khader al-Mifarji, sunnimuslim og tidligere sjef for Iraks hærstyrker, blir forsvarsminister. Jawad al-Bolani, shiamuslim med fortid som reserve i det USA-utnevnte regjeringsrådet, blir innenriksminister. Og Sherwan al-Waili, shiamuslim, blir minister for nasjonal sikkerhet. Ingen av de tre har noen tilknytning til de største politiske bevegelsene i landet, og i går gjorde alle sitt ytterste for å presentere seg som ikke-sekteriske personligheter som vil arbeide for hele folket.

Lysglimt i mørket?

Men hvor sterkt solen enn skinte over Irak i går, er spørsmålet om det virkelig er et varsel om bedre tider eller bare to korte lysglimt i mørket.

Mange ganger har optimister fortalt om «historiske vendepunkt» som skulle markere Iraks marsj mot fred, frihet, demokrati og velstand. Diktatoren Saddam Husseins fall våren 2003. Hans arrestasjon i desember samme år. Valget av et midlertidig parlament i januar 2005. Folkeavstemningen om en ny forfatning i oktober. Parlamentsvalget i desember.

Hver av disse begivenhetene har utvilsomt vært viktige. Men hver gang har sikkerhetssituasjonen i Irak bare blitt enda verre etterpå.

I går var da også kommentarene både fra irakiske og utenlandske politikere og kommentatorer relativt avdempede. Tilfredshet og glede, men ingen overmodige utbrudd à la den amerikanske Paul Bremers «got him!» om Saddam Hussein. Derimot advarende ord fra mange hold om at Iraks trengsler langt fra er over.

Zarqawi må ha vært den mest synlige, symbolladete terroristen i Irak, og hans død kan bety at et nettverk rundt ham blir revet opp. En talsmann for den amerikanske militærkommandoen, William Caldwell, snakket i går om en «skattkiste» av interessant materiale funnet i det avsidesliggende huset nord for Baqouba, hvor Zarqawi oppholdt seg, og som ble truffet av to amerikanske 250 kilos bomber, samt om 17 razziaer i Bagdad umiddelbart etter man hadde konstatert at Zarqawi var blant de drepte.

Men det finnes tallrike andre opprørsgrupper i Irak, noen med islamittiske, andre med nasjonalistiske fortegn, og Zarqawis rolle har - om enn betydelig - etter alt å dømme vært overvurdert. Tre terrorbomber tok livet av 25 personer i Bagdad i går, og Zarqawi-tilhengere kan være troende til å intensivere sine angrep som hevn i nærmeste fremtid.

- Øker vår iver

-Våre lederes død er liv for oss. Det vil bare øke vår iver i den hellige krigen, het det i en internetterklæring underskrevet av Abu Abdel-Rahman al-Iraqi, nestkommanderende for al Qaida i Irak.

I tillegg kommer at de sekteriske motsetningene mellom shia- og sunnimuslimer, med herjende militser, kidnappinger og daglige funn av likhauger, kan ha spredt seg så langt ned på gatenivå at utviklingen mot borgerkrig ikke lar seg stoppe.

— Suksessen vi håper på, et stabilt Irak, krever flere anstrengelser. Men vi kan hevde vi har fått en god start, sa statsminister Nuri al-Maliki på pressemøtet i Bagdad.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

BEVISET: Under en pressekonferanse i går viste amerikanske soldater frem et bilde av liket til Abu Musab al-Zarqawi. Iraks mest fryktede terrorist skal hablitt drept i et amerikansk luftangrep nord for Bagdad onsdag. FOTO: REUTERS