JAN TYSTAD

Blant de døde var Alis far og moren som var gravid i syvende måned. Han mistet også sin ti år gamle bror. Seks søstre overlevde.

— Nå gleder jeg meg til å omfavne søstrene mine, sa Ali og ga vergen, onkelen Mohamed en god omfavnelse og da de ble intervjuet.

Samlet inn 4 mill.

Mange vil huske den skadde Ali, som lå forbrent i sykesengen og stirret med store øyne inn i kamera for seks måneder siden. De store, mørke øynene bad om hjelp, og fra mange land kom det tilbud om å hjelpe - også fra Haukeland sykehus. En spesialklinikk for brannskader i Kuwait ble valgt, og der var han innlagt i tre måneder. Hud ble transplantert, og infeksjoner forhindret.

Ali og en god venn, Ahmed Hamza, som mistet et bein og en hånd, fikk hjelp fra den britiske organisasjonen Limbless Association (Foreningen for dem som har mistet et lem). Organisasjonen samlet inn penger sammen med flere aviser, blant dem Daily Mirror. Det kom inn bortimot fire millioner kroner. Guttene kom til behandling på Queen Marys sykehus i Roehampton i Sørvest-London i august. Her har man en av de beste avdelinger for kunstige armer og bein i Storbritannia

Kan bevege fingrene

— Jeg hadde ikke trodd at armene skulle ta seg så godt ut og de kommer til å bli enda finere når de blir dekket av kunstig hud, sa Ali i tv-intervjuet i går.

Spesialisten Nick Hillsdon har laget armene og forklarte hvordan Ali kan bevege høyre hånd. Den venstre hånden får ikke samme bevegelighet, fordi det ikke var stor nok benstump til å arbeide med.

Musklene i den høyre armstumpen kan presse på en elektrode som så får hendene til å åpne og lukke seg. Ali har også et bånd tvers over brystet, når han beveger skuldrene raskt og hardt, fører det til at håndleddet beveger seg med klokken, når han gjør det mindre hardt beveger håndleddet seg i motsatt retning.

«Ikke jenteproblemer»

Ali er en optimistisk gutt som får god hjelp av onkel Mohamed, som er blitt hans verge og som tar seg av ham.

Ali har møtt flere pasienter som har mistet armer eller bein og som har klart seg godt. En av dem er Chris Garwood (49) som mistet armene da han var åtte år gammel. Han arbeider nå som oversetter i Italia. Ali forteller at han var så glad fordi Chris Garwood hadde forsikret ham om at han ikke ville få noen problemer med jentene.

Ali demonstrerte at han nå kan gre håret til en venninne. Han gredde det lange håret til journalisten Alexandra Williams fra Daily Mirror. Hun har fulgt ham fra han kom til Kuwait.

Etterpå sa Ali: - Jeg tror ikke jeg vil bli frisør.

Vil hjelpe flere

Ali må skifte armer en gang i året til han er utvokst. Det er samlet inn nok penger til å dekke utgiftene til det.

Han trenger flere måneder til å trene på å bruke den kunstige høyrehånden. -Dette kommer til å bli den vanskeligste tiden for Ali, sa onkelen.

Den britiske foreningen The Limbless Association håper å få inn nok penger til å kunne starte et rehabiliteringssenter i Bagdad.

-Vi ønsker at andre barn med samme skader som Ali, skal kunne få behandling i hjemlandet, sier foreningens leder Di Morgan.

KRIGENS ANSIKT: Ali Abbas (12) ble verdenskjent da han ble intervjuet fra sykesengen etter bombeangrepet på familiens hjem utenfor Bagdad. 4 millioner ble samlet inn for å gi ham og en kamerat i samme situasjon nye armer.<p/> FOTO: REUTERS