SANNE GRAM

Ansiktene blir vendt mot Mekka under fredagsbønnen i «Cami-i Kebir»-moskeen midt i Keyseri. Etter bønnen vender mennene ansiktene mot hverandre og utveksler synspunkter. De diskuterer politikk. Det er ikke uvanlig at fredagsbønnen blir brukt som utgangspunkt for slike samtaler.

Denne fredagen er det et helt spesielt emne som opptar mennene. Innbyggerne i byen på den anatolske høysletten, ca 600 kilometer øst for Istanbul, har stor interesse for parlamentets ferske beslutning om at Tyrkias befolkning i fremtiden skal velge president ved direkte valg.

De er ikke i tvil om hvem de skal stemme på.

De har en helt spesiell forkjærlighet for den omstridte presidentkandidaten Abdullah Gül fra Tyrkias regjerende og religiøst funderte parti AKP. Han er nemlig et bysbarn.

— Abdullah Gül vil være den beste til å forsvare muslimenes rettigheter og bevare Tyrkia som en muslimsk stat, sier Seyfi Cangit (50). Han stikker føttene i skoene ved bønneteppet.

Flere menn stimler sammen rundt ham. Noen nikker bifallende, andre supplerer spontant:

— Abdullah Gül er helt perfekt. Han har håndtert sin nåværende post som utenriksminister godt, han vil være en enda bedre president, sier Ibrahim Onat.

Politisk krise

Til nå har det ikke vært nødvendig for Tyrkias befolkning å diskutere hvem de foretrekker som president, fordi det er parlamentet som har valgt statsoverhode. Men da AKP sist måned foreslo Abdullah Gül som president ble Tyrkia kastet ut i politisk krise. Han trakk seg - men etter at parlamentet torsdag besluttet at folket skal velge presidenten har Gül igjen meldt seg som kandidat, ifølge nyhetsbyrået Anatolien.

— Vårt kandidatur fortsetter. Vi sa at vi ville spørre folket, ettersom det er blitt stillstand i parlamentet, er Gül blitt sitert på å ha sagt.

Over en million bor i Keyseri og omegn. Mange har ikke utdannelse og følger ikke med i politikk - men de fleste har en mening om Abdullah Gül. Stort sett er holdningen at han er den beste for jobben. Ikke bare fordi han kommer fra det riktige religiøse partiet og vil fremme islam, men også fordi han kommer fra Keyseri.

71-årige Ibrahim står foran moskeen. Han støtter seg til stokken sin mens han stolt forteller om hvordan han så Abdullah Gül løpe rundt i Keyseris gater som guttunge.

Gül er ikke bare partiets kandidat - han er også Keyseris kandidat, og byen tar del i hans suksess. Hvis den kommende presidenten skulle velges kun av Keyseris befolkning kunne Abdullah Gül spankulert rett inn i presidentpalasset.

Det religiøse er sentralt

— Han er mitt hjerte og min sjel, sier Ibrahim og legger hånden på brystet. Ingen av mennene rundt ham synes å mene at dette er en anelse overdrevet - tvert om folder pannene deres seg i alvorlige rynker mens de nikker rolig.

Faruk Balkya er ikke i tvil om sin holdning, men han vil gjerne ha flere å velge mellom:

— Akkurat nå er Gül den eneste kandidaten, og han vil være god for Tyrkia. Han har gode verdier, han er religiøs, og det er svært viktig. Men for demokratiets del vil det være bra med flere kandidater, sier han.

Mennene rundt ham snakker høylydt og engasjert, men Farud Balkya fortsetter:

— Prinsipielt sett er det en god ide at befolkningen velger presidenten. Demokrati handler om at folket velger og har innflytelse. Men det religiøse er sentralt.

Nettopp Abdullah Güls religiøse overbevisning har vært et kjernespørsmål i den senere tids politiske diskusjon. I dag sitter den sekulære Ahmed Necdet Sezer i presidentpalasset. Han ønsker ikke at landets religiøse partier skal få mer makt. Han har opplyst at han muligens vil nedlegge veto mot direkte valg på president. For hvis Abdullah Gül blir valgt, vil AKP ha både presidentposten og statsministerposten - og det vil skade Tyrkias arbeid med å skille politikk og religion, mener landets sekulære krefter. De mistenker AKP for å ville kjøre Tyrkias seklære elite ut på et sidespor og gjøre Tyrkia mer religiøst. Det har imidlertid AKP avvist.

- Aldri islamsk stat

Innbyggerne i Abdullah Güls hjemby vil gjerne ha mer religion. De vil at Gül skal være lederen som gjennomfører en slik endring. Mistanken om at Gül og AKP har en skjult agenda og innerst inne ønsker å å endre Tyrkia til en islamsk stat blir avvist med et mistroisk blikk.

— Tyrkia vil aldri bli en islamsk stat som Iran, og det er heller ikke Güls ønske. Han og AKP ønsker bare å forsvare islam, og det er ikke det samme som at de ønsker å innføre en islamsk stat. På ingen måte - er du helt idiot? Spør 27-årige Hakan Övüg.

UMIT BEKTAS