Mens Danmarks første kvinnelige statsminister holdt sin åpningstale i Folketinget (det danske parlamentet) tirsdag, satt flere av valgets tapere med nesen i mobil og iPad og sendte kommentarer ut på nettet.

— Rå tone, nesten uforskammet

Fremtredende politikerne i det tidligere regjeringspartiet Venstre drev nærmest en liveblogg fra folketingssalen. Det minnet om en koordinert Facebook-offensiv mot den sosialdemokratiske statsministeren, skriver den danske avisen Politiken.

Den aktive tastingen vakte oppsikt i salen, blant både politikere og journalister.

— Er det ikke vanlig at danske politikere taster mens de sitter i folketingssalen?

— Det er ikke uvanlig at det tastes på mobil og iPad. Men det som skjedde her, var mer intenst enn det vi tidligere har sett. Tonen i det de skrev var nesten uforskammet. Humoristisk, men også rå, sier nestleder Jesper Friis i Politikens nettutgave til Aftenposten.no.

Søren Pind var lite imponert over talen, ifølge sine egne Facebook-meldinger.

Tidligere integrasjonsminister Søren Pind (V) og eks-finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) satt ved siden av hverandre i salen. De var svært lite imponert over Thorning-Schmidts tale.

På Facebook skrev Pind følgende: «Claus spør om det ikke er den kjedeligste talen på årtier. Har svart at jeg ikke kjenner dem (som ble holdt, red anm) for 100 år siden...».

«Dere vet hva jeg mener»

Søren Pind griper tak i enkeltsetninger fra Helle Thorning-Schmidt og kommenterer dem:

«Vekk med starthjelp. Vekk med tak på kontanthjelp. Vekk med insitament til å arbeide...»

«Helsevesenet er under kjempepress. Derfor har vi avskaffet fradraget for helseforsikringer, så presset kan bli større...»

«Folkeskolen. Hele Danmarks skole. Altså... Ja. Ikke min, selvsagt, men altså. Dere vet hva jeg mener». (Henspeiler på at Thorning-Schmidt har ett av sine barn på privatskole.)

De i alt 24 meldingene ble avsluttet slik: «Gud bevare Danmark. Det blir nødvendig. Hermed avsluttes liveblogging fra folketingssalen».

Partifellen Eva Kjer Hansen oppsummerer det hele slik: «Åpningstalen får meg til å minnes Churchills ord: Aldrig har så få løyet så mye for så mange.»

- Direkte uforskammet

Den norske valgforskeren Hanne Marthe Narud reagerer sterkt når hun leser meldingene.

— Dette er direkte uforskammet. De mangler folkeskikk, og de er dårlige tapere. Jeg synes slik oppførsel er uhørt, uansett hvilket parti det kommer fra. Jeg håper dette ikke skjer i Norge, sier hun til Aftenposten.no.

«Livebloggingen» vitner først og fremst om at Venstre-politikerne mangler respekt for Folketingets sal, mener hun.

— Når man sitter i stortingssalen eller i folketingssalen, skal man følge med på det som skjer der. Blogge kan man gjøre på kontoret, hjemme eller i sin egen bil, tilføyer Narud.

— Norske politikere har full adgang til å tvitre fra stortingssalen?

— Jo, men dette handler om å vise alminnelig folkeskikk, understreker hun.

Kanskje var tastingen tirsdag en takk for sist fra dansk Venstres side.

For så sent som i juni 2010 ville Folketingets formann, også dette en Venstre-mann, vite om det virkelig er OK at politikere tvitrer og sender andre meldinger mens de deltar i møter i Folketinget.

— Da hadde en sosialdemokrat sendt ut 59 meldinger mens Folketingets avslutningsdebatt pågikk, sier Politikens journalist Jesper Vangkilde til Aftenposten.no.