— Jeg hadde egentlig aldri tenkt å bo mange år i utlandet. Slik tror jeg mange tenker. Men så blir de gjerne værende likevel, sier 30-åringen.

Det er halvannet år siden han dro tilbake til Polen og Warszawa. Da hadde han bodd i Storbritannia i fire år.

Det begynte med studier, og endte med aksjepost i egen bedrift og 20 ansatte i London. Ideen var å gi ut et blad for polakker i Storbritannia. Markedet kunne ingen si noe på: I fjor ble det gitt 162.000 arbeidstillatelser til polakker i øyriket - totalt er det kanskje så mange 400.000.

«Goniec Polski Magazin» har vokst til et opplag på 35.000 i uken, og er Storbritannias største blad på polsk.

Ligner på Irland

— Vi så at folk trengte informasjon. Om skatteregler, innvandringslover, skikk og bruk, regler i arbeidslivet. Dette skrev vi om, sier Frais.

Selv trivdes han godt i London, men dro likevel hjem til en departementsstilling.

— Det er her jeg har familie og venner. Og jeg savnet naturen. Det er ikke et trendy ord, men jeg er vel en patriot, sier Frais.

Han tror mange vil gjøre som han, bare det får gått noen år.

— Se på Irland. Det er også et sterkt katolsk land med mye patriotisme. De opplevde dårlige tider, og mange dro ut. Men de siste årene er mange vendt hjem med pengene sine, sier 30-åringen.

Valgkamp i Storbritannia

Storbritannia har tiltrukket seg suverent flest polakker av EU-landene - mange flere Sverige, som også åpnet grensene helt.

— Etter annen verdenskrig ble 250.000 polske soldater værende igjen i Storbritannia. Det har vært et sterkt polsk miljø der siden. Jeg tror det er grunnen til at så mange vil akkurat dit, sier Frais.

De mange eksil-polakkene har også gjort øyriket til en viktig arena i den pågående polske valgkampen. Toppkandidatene strømmer til Storbritannia - om ikke for å lokke dem hjem, så i alle fall for å sikre seg stemmene deres.

MOTSTRØMS: Det er ikke et trendy ord, men jeg er vel patriot, sier Krzysztof Frais (30). I byttet han ut livet i London med gamlebyen i Warszawa.
GORM K. GAARE