Utplasseringen av flyene til baser i Midtøsten-regionen kan starte i løpet av få dager, kanskje allerede torsdag.

Første tegn

Viseforsvarsminister Paul Wolfowitz sier ifølge AFP at hæren har begynt forflytninger for å støtte den amerikanske kampanjen mot terrorisme, men vil ikke gi detaljer om operasjonen.

Ifølge CNN skal det blant annet sendes over B-1 bombefly, F-15 og F-16 jagerfly, i tillegg til overvåkningsfly av typen AWACS og U2.

Pentagons ordre om å sende krigsflyene til Golf-området, er det første konkrete tegnet på at USA nå forbereder seg på å hevne terrorangrepene.

Ifølge AP har utplasseringen av fly i Midtøsten fått navnet "Operation Infinite Justice" — "Operasjon evig rettferdighet". Onsdag kveld hadde ingen av flyene tatt av til Midtøsten.

Ifølge CNN har USA allerede tre hangarskip i området. Hvert skip er lastet med 75 fly, og et fjerde hangarskip skal være på vei.

Tradisjonell operasjon

Foreløpig ligner USAs mobilisering en helt tradisjonell militær operasjon, og ikke den nye typen krigføringen som president George W. Bush og hans stab har snakket om.

Men ifølge CNN har militære talsmenn opplyst at flyene også kan brukes som støtte i forbindelse med aksjoner på landjorda i området. Jagerfly i Golf-regionen vil bety at troppene er klare nærmere områdene der man forventer at det vil komme aksjoner i en eller annen form.

Dårlig erfaring

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa senest tirsdag at det ikke er noen mål av verdi å skyte mot i Afghanistan. USA har fra før dårlig erfaring med å angripe direkte med fly i Afghanistan. USA sendte 90 krysserraketter mot Osama bin Ladens leire i landet etter terrorangrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998, men før rakettene traff hadde bin Laden forduftet.

Det regnes som mer sannsynlig at USA vil gå inn med spesialtropper fra nabolandet Pakistan, som har sagt de vil samarbeide. Afghanistan-eksperter mener at aksjonene, uansett hvilken form de får, vil bli problematiske på grunn av utilgjengeligheten i det minelagte fjellandet.

Reservister

Som en del av mobiliseringen er 35.000 reservister utkalt til forskjellige tjenester og støtteoperasjoner.

Hangarskipet USS "Theodore Roosevelt" la onsdag ut fra havn i Norfolk i Virginia, med et følge av 14 marinefartøyer og med 75 jagerfly om bord. Det seks måneder lange toktet som hangarskipet la ut på, har lenge vært planlagt, men det er nå klart at skipene vil kunne bli brukt i forbindelse med de amerikanske gjengjeldelsesaksjonene.

Det var onsdag ikke klart hvor hangarskipet var på vei, ifølge Reuters. Fra før har USA et hangarskip liggende i Den persiske golf og i Det indiske hav, og dessuten flere fartøyer i Middelhavet.

Tålmodighet

Amerikanske myndigheter har ennå ikke sagt noe om hva slags aksjoner og hvor. De har i stedet bedt det amerikanske folk om å være tålmodige, og sagt at "krigen mot terrorismen" vil bli langvarig og uvanlig.

President Bush har i taler forberedt amerikanerne på at det kan bli snakk om tap av soldaters liv i kampen. Bush har måttet balansere sin rolle som krigshisser, som skal hevne massedrapene i New York og Washington slik folket krever, mot det intense diplomatiske arbeidet som foregår for å få det internasjonale samfunnet med på en koalisjon mot terrorisme. Mange land er bekymret for at et direkte angrep vil drepe uskyldige mennesker.

Møtte Indonesias president

President George W. Bush hadde onsdag et møte med Indonesias president Megawati Sukarnoputri i Det hvite hus. Den amerikanske presidenten understreket under møtet at krigen mot terrorisme ikke bare handler om bin Laden og hans organisasjon Al-Qaeda.

— Dette er ikke en krig mot et spesielt individ, heller ikke mot en spesiell organisasjon. Dette er en krig mot alle former for terror, sa Bush.

Indonesia er verdens største muslimske land. Onsdagens møte med Sukarnoputri var det første møtet Bush hadde med en leder fra et muslimsk land siden terrorangrepene 11. september.

Arkivfoto