Til tross for sabelraslingen, hevder talsmenn for Taliban-regimet at de tror på en fredelig løsning.

En pakistansk delegasjon forhandlet mandag i over tre timer med Taliban-regimet.

— Det er ingen direkte diskusjon om å utlevere Osama bin Laden, men alle andre sider ved konflikten er drøftet. Det er enighet om å oppklare alle misforståelser i forholdet mellom USA og Afghanistan, sier Taliban-regimets talsmann Abdul Hai Mutmaen til det afghanske islamske nyhetsbyrået AIP.

Like optimistisk er man ikke i Pakistan.

— Det er ikke noe ultimatum, men tiden er helt klart i ferd med å løpe ut, sier Pakistans utenriksminister Abdul Sattar til nyhetsbyrået Reuters.

Forbereder seg på krig

Mens de diplomatiske krampetrekningene forblir resultatløse, forbereder afghanerne seg på krig. I tillegg til titusenvis av soldater, er nå russiske Scud-raketter utplassert langs grensen til Pakistan.

Luftrommet over Afghanistan er stengt, og luftforsvaret er satt i alarmberedskap. Taliban-regimet skal også ha truffet tiltak for å gjemme den terrorettersøkte Osama bin Laden.

Pakistan - som i utgangspunktet er en av Taliban-regimets få allierte - har svart på nabolandets krigsforberedelser med å styrke vaktholdet langs grensen.

Flyktningstrøm

Mens Taliban-krigere forbereder seg på å dø for Afghanistan og Allah, flykter afghanere i hopetall.

Det er ikke kjent om Taliban-ledelsen har gitt ordre om en evakuering, eller om det nå er panikken som råder. En rekke sentrale Taliban-ledere har forlatt Kabul - som med det første kan bli utsatt for amerikanske presisjonsbomber.

I tillegg er titusenvis av fattige afghanere på flukt mot Pakistan og Iran.

— Vi forbereder oss på en flyktningstrøm på titusenvis av mennesker, sier Yusuf Hassan, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger i Pakistan. Flyktningene kommer blant annet fra Kabul, Kandahar og Jalalabad.

Siste sjanse

Taliban-regjeringens eneste sjanse til å unngå blodbad er å overgi den skruppelløse milliardæren Osama bin Laden. Afghanerne har konsekvent avvist krav om å utlevere "superterroristen", med henvisning til at han er gjest i landet. De har også kategorisk avvist at bin Laden har noe å gjøre med terrorangrepet på USA.

Samtidig som den pakistanske delegasjonen er i Afghanistan, skal de afghanske islamske lederne holde krigsråd.

TRAPPER OPP: Afghanistan forbereder seg på krig. ARKIVFOTO: REUTERS