Han ber rivalen Julia Timosjenko om å gjøre seg klar til å gå av som statsminister.

Ifølge to valgdagsmålinger lå Janukovitsj an til å få rundt 49 prosent av stemmene, mot noe over 45 prosent for rivalen Julia Timosjenko.

— Takk Herren vår Gud for at han har gitt oss muligheten til å åpne en ny side i vårt lands historie, sa Janukovitsj etter at valgdagsmålingene var lagt fram.

— Jeg vil gjøre alt for å sikre at innbyggerne i Ukraina, uavhengig av hvor i landet de bor, føler seg komfortable og rolige i et stabilt land, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han ba samtidig statsminister Julia Timosjenko, rivalen i presidentvalget, om å begynne å forberede sin avgang, melder nyhetsbyrået Reuters.

— Dette forstår hun godt.

Frykter protester Timosjenko mente på sin side at det var for tidlig å avgjøre hvem som hadde vunnet valget.

— Valgdagsmålinger er bare sosiologi. Det er ikke mulig å snakke om noe resultat før alle stemmene er talt opp, sa hun.

Analytikere mener et jevnt resultat kan føre til protester og demonstrasjoner og ende i en langvarig runde i rettssystemet. Timosjenko har varslet at hun ikke kommer til å godkjenne resultatet dersom hun finner beviser for fusk.

— Med mindre en av kandidatene vinner med god margin, er det sannsynlig at dette vil dra ut i rettssystemet, sier Ivar Dale. Han er i Kiev som valgobservatør for Den norske Helsingforskomité.

Valgkampen har vært preget av krasse beskyldninger om forsøk på valgfusk - fra begge leirer.

Timosjenko har truet med å mobilisere støttespillerne sine til en ny gateprotest. Hun har spesielt gått hardt ut mot en nylig endring i valgloven som hun mener bereder grunnen for valgfusk.

Dale ser imidlertid ikke for seg en like stor mobilisering i gatene som i 2004.

— Mitt inntrykk er at ukrainere ikke er rede til å gå ut i gatene slik de gjorde under oransjerevolusjonen, sier han.

— Folk er lei av all kranglingen mellom politikerne. De er oppgitt over at så mye energi går med til krangel, og at så lite blir gjort for å bedre økonomien.

Desillusjonerte For mange av ukrainerne handlet det mer om å stemme mot enn å stemme for i andre runde av presidentvalget søndag. Optimismen fra oransjerevolusjonen er snudd til frustrasjon.

— Jeg tror ikke på noen av dem. De lyver rett og slett til folk. Når politikerne våre får makt og penger, endrer de prioriteringene sine drastisk, mener 46 år gamle Irina Marynova.

Både statsminister Julia Timosjenko og opposisjonskandidat Viktor Janukovitsj er veteraner i det politiske maktspillet i Ukraina. Og tilliten til de to presidentkandidatene er tynnslitt, både i Vesten og i den ukrainske befolkningen.

— Det ville vært forferdelig å stemme på Timosjenko. Det ville vært skammelig å stemme på Janukovitsj. Ingenting kommer til å endre seg i dette landet de fem neste årene, sier 27 år gamle Natalja Zjuk til Reuters.

Vanskelig oppgave Den nye presidenten vil få en vanskelig oppgave med å gjenopprette EUs tillit til landet. Ukrainas økonomiske problemer har gjort mange EU-land skeptiske. Og den nye presidenten får hendene fulle med å berge økonomien fra sammenbrudd.

Mangelen på politisk styring har dessuten forsinket arbeidet med viktige politiske og juridiske reformer.