På et jorde på gården som Sander og Liv Oddny Hauen Hindenes driver ved Hindenesfjorden i Lindås, går et 20-talls værer av villsaurase. Værene vasser i saftig gras, og er ivrige etter å få i seg det lekre fôret. Men til stadighet blir de påvirket til å flytte på seg. På lynraske føtter driver en border collie dem målbevisst akkurat slik hundeføreren befaler.

Noen ganger skjer det i raskt trav, andre ganger i roligere fart. Flokken deles — og blir samlet igjen. Værene blir tvunget til å vende, drives så til venstre i raskt trav, for så å bli stanset.

Etter noen minutter drives de mot høyre i gangfart. Med ett blir to av værene skilt ut fra flokken og drevet et godt stykke unna de andre dyrene. Der blir de holdt noen minutter, for så å bli drevet tilbake til flokken igjen.

Snart alvor

Slik holdes værene i aktivitet i en halv times tid. Deretter er seansen over. De to border colliene Drift og Star har fått sin dose trening for i dag.

Treningen er helt nødvendig både for hundene og førerne. Nå i helgen er det alvor. Da deltar de i Nordisk mesterskap for gjeterhunder. Stevnet er også landskamp mot Sverige.

12 hundeførere stiller for Norge. I tillegg til Liv og Sander deltar to andre fra våre trakter på det norske landslaget - Kato Frøvik fra Sveio og Halvor Tenden fra Stryn.

Neste helg blir det enda mer alvor. Da skal Drift og Star sammen med Liv og Sander og andre av ekteparets hunder ut i den knallharde konkurransen om å bli europamester for gjeterhunder. Konkurransen går av stabelen i et parkområde midt i Stockholm sentrum. Sander og Drift er blant favorittene i mesterskapet der stiller 80 ekvipasjer (hund og fører) fra 13 land.

Ti gjeterhunder

Sau er hovedproduksjonen på gården til Liv og Sander. I alt 257 vinterfôrete sauer har de ansvar for.

Noen av dyrene går på fjellbeite i Eksingedalen om sommeren, mens de har noen villsauer i utmarken rundt gården og på øyer i Radøy.

I en stor og velstelt kennel på gården står et titall gjeterhunder i varierende alder og med ulik dyktighet. Alle er av rasen border collie.

Liv trener syv av dem, Sander har tre av hundene i trening.

I oktober skal ekteparet delta i NM med hundene sine.

Profesjonell trener

Ekteparets hundehobby kommer til nytte, særlig når villsauene skal ha tilsyn, når de skal klippes, merkes eller sankes for slakting.

Likevel er opplæringen, treningen og konkurreringen med gjeterhunder på nasjonalt og internasjonalt nivå noe av en hovedinteresse for ekteparet.

Liv er profesjonell trener ettersom hun lærer opp gjeterhunder for andre bønder. Sander trener også en travhest i tillegg til å være bonde og gjeterhundtrener. De driver også oppdrett av border collie.

Mange trofeer

Sander begynte å konkurrere første gang i 1975, mens Liv første gang var kvalifisert for NM i 1980. Opp gjennom årene har de to hentet mangt et trofé og mang en hedersbevisning og tittel hjem til Lindås.

Sander har den lengste merittlisten. Han har vunnet NM tre ganger - to av gangene ga det kongepokal. En gang er han blitt nordisk mester, ett år fikk han tredjeplass i nordisk. I fjor ble han nr. 2 i EM i Frankrike. Da var det 70 startende. 15 av dem gikk videre til finalen der Sander stilte med to hunder. Den ene - Glen - ble sølvvinner, mens den andre hunden hans - Meg - ble nr. 11.

Liv har vunnet NM en gang, og en gang oppnådd å ha beste unghund i nordisk mesterskap og en gang beste unghund i NM. Begge stiller med flere hunder i konkurranser, og har en rekke gode og mindre gode plasseringer.

Bare border collie

— Dere foretrekker border collie?

— Ja, de aller fleste som driver med gjeterhunder, holder en knapp på border collien, sier Liv. - En god gjeterhund må være sterk og utholdende, og skal holde konsentrasjonen på dyrene. For å få en god gjeterhund, må den være lett å lære opp, arbeidsvillig, samarbeidsvillig og rask til beins. Disse egenskapene har border collien. Denne rasen har i lang tid vært gjenstand for planmessig avl som har sikret gode gjeterhund-egenskaper. Det fantastiske med disse hundene er at de liker arbeidet så godt. At de hele tiden har sauene foran seg og kan påvirke hva de gjør, virker sterkt motiverende for hunden, sier Liv.

— Gjeterhunden må være så lydig at hundeføreren i størst mulig grad følger sauenes bevegelser. Hundeføreren må «lese» saueflokken og tidsnok plassere hunden rett i forhold til bevegelsene til sauene, sier hun.

Hordaland hevder seg

— Hundene læres opp til å adlyde kommandoer via tilrop eller fløytelåter, forteller Sander. - Det tar mellom halvannet til to år å trene hunden opp til en brukbar gjeterhund. Ved fem-seks års alder er de på sitt beste, sier han.

I Rogaland, særlig på Jæren, er det naturlig nok mange som driver med gjeterhunder. I Hordaland er det 20-25 som driver aktivt med denne konkurranseformen. Og hordalendingene hevder seg fullt på høyde med jærbuene.

— I konkurranse med europeiske hunder hevder de norske seg også godt. På grunn av frykt for å få rabies til De britiske øyene, har ikke britene deltatt med europeere fra Kontinentet. Men nå er det kommet gode vaksiner som gjør at britene om ikke lenge vil delta i gjeterhundkonkurranser med andre europeere.

Britene har et mye større miljø, de har flere profesjonelle gjetere med gjeterhunder og lange tradisjoner for gjeterhundarbeid. Den store bredden og det høye nivået på britiske gjeterhunder vil det bli spennende å møte i konkurranser. Jeg tror våre norske hunder vil hevde seg godt i møte med de britiske, sier Sander.

I RIKTIG RETNING: Gjeterhunden Star følger kommandoropene fra Liv og fører flokken med villsau-værer i den retningen hundeføreren vil.
FOTO: HELGE SUNDE