Gjerdet, som skal forhindre militante palestinere i å ta seg inn i Israel, vil også hindre tusenvis av palestinere i å komme seg til arbeide i Israel, å få fatt i sårt tiltrengte lønninger. Det bekymrer giverlandene, som forsøker å hjelpe den palestinske befolkningen.

Shaun Ferguson, som leder økonomiavdelingen i UNSCO, FNs spesialkoordinator for de palestinske områdene, sier gjerdet vil føre til en kraftig økning i arbeidsledigheten på Vestbredden. Ledigheten anslås av enkelte til over 60 prosent.

— Det er en sterk forbindelse mellom stengningen av Israel og økende fattigdom i de palestinske områdene, sier Ferguson.

Avhengig

39.000 palestinere arbeidet inne i Israel i siste kvartal i fjor. Seks ganger så mange er avhengig av inntekten til disse palestinerne, anslår han.

— Da ser du hva slags virkning gjerdet vil få.

Det er tre uker siden Israel begynte arbeidet med å sette opp et 360 kilometer langt sikkerhetsgjerde mot Vestbredden. Gjerdet skal ha systemer for å overvåke og gi en tidlig advarsel om mulige angrep. Prislappen er rundt en million dollar per kilometer. Det vil ta ti måneder å sette opp de første 110 kilometerne med gjerde, og planen er å gjerde inn hele Vestbredden.

Israel har også begynt arbeidet med et 50 kilometer langt gjerde langs Jerusalems grense mot Vestbredden. Selvmordsbombere har tatt livet av minst 80 mennesker i byen etter at det andre palestinske opprøret begynte i september 2000.

Avviser utestenging

Israel avviser at sikkerhetsgjerdet vil stenge ute lovlige arbeidere.

— Det vil være kontrolloverganger der lovlige arbeidere kan komme inn i Israel, sier Raanan Gissin, talsmann for Ariel Sharon. Han gjentar at formålet er å tette den porøse grensen mot infiltrasjon.

Israel har trappet ned avhengigheten av palestinske arbeidere det siste tiåret, etter den første intifadaen. I dag har rundt 300.000 arbeidere fra Romania, Thailand, Filippinene, Tyrkia, Kina og en rekke andre land erstattet palestinerne som før arbeidet i jordbruket, bygningsbransjen og serviceindustrien.

— På høyden var det 200.000 lovlige palestinske arbeidere og minst like mange ulovlige, sier Gil Bufman, som er sjeføkonom i den israelske banken Bank Leumi.

— Antallet har sunket takket være angrepene de siste årene og de økonomiske forbindelsene er blitt svakere, sier han. Bufman påpeker også at gjerdet vil gjøre økonomiske transaksjoner vanskeligere, ettersom den israelske shekelen er den vanligste valutaen i de palestinske områdene.

— Med færre Shekel i sirkulasjon vil den økonomiske aktiviteten synke.

(NTB)