Lørdag formiddag: En gruppe væpnede personer åpner ild mot kundene på kjøpesenteret Westgate. Det eksklusive kjøpesenteret ligger i et av Nairobis bedre strøk og er populært blant vestlige diplomater og hjelpearbeidere. På lørdager er flere tusen mennesker innom, og to av dem er det norske ekteparet Elvrum Iversen fra Norsk Luthersk Misjonssamband.

De har det bra, men ønsker ro, Espen Ottosen i Norsk Luthers Misjonssamband

— De var inne i kjøpesenteret, og ganske langt unna der det foregikk. Da de hørte skyting, kontaktet de sin stedlige representant som oppfordret dem til å gjemme seg. De gjemte seg på et lager i mange timer til politiet kom og hjalp dem ut i 17-tiden. De er ikke skadet fysisk på noen måte, sier informasjonsleder Espen Ottosen til BT.

Lørdag kveld norsk tid skal minst 39 være drept, og 150 skadd, ifølge presidenten i Kenya, Uhuru Kenyatta.

Var på handletur

Inne på kjøpesenteret melder øyenvitner om det de kaller for regelrett henrettelse. På et lager gjemmer ekteparet seg sammen med 18 andre i over fem tider. I 17-tiden norsk tid blir de reddet ut av sikkerhetsstyrker.

Ifølge Rune Mjølhus, som er stedlig representant for misjonærsambandet, er ekteparet nå tilbake der de bor i Kenya.– Det var en lørdagshandel som gikk galt. De var på feil sted til feil tid. Det går bra med dem nå, men det er klart at det er en traumatisk situasjon de har vært gjennom, sier Mjølhus til NRK.no.

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab tar på seg ansvaret for angrepet. Ifølge CNN er 36 mennesker fremdeles tatt som gisler, og Al Shabaab sier myndighetenes forsøk på å forhandle med gisseltakerne ikke vil bli besvart.

– Angriperne har blitt isolert til et avgrenset område i en av etasjene. Resten av kjøpesenteret ser ut til å være trygt, sier en kilde til AFP.

Nye i jobben

Misjonssambandet har kontor og en norsk skole i Nairobi, og de to var ansatt som misjonærer og lærere. Ekteparet kommer opprinnelig fra Finnsnes i Troms og Børsa i Sør-Trøndelag.

— De er helt ferske som misjonærer og kom til Nairobi i sommer. Normalt er de ute mellom to og fire år, men hvilken avtale de to har, vet jeg ikke akkurat nå, sier Ottosen til BT.

- Hva skjer nå?

— De blir debrifet i Nairobi sammen med vår stedlige representant der. De har det bra, men ønsker ro.

IfølgeVGskal to andre norske misjonærer fra Oslo Kristne Senter som er utsendt til Kenya være i god behold.

PÅ VEI UT: Militære styrker tok kontroll over situasjonen. En kvinne flykter fra stedet.
AP/Jonathan Kalan

Krf-ungdom i nærheten

Norske Emil André Erstad, første nestleder i Kristelig Folkepartis ungdomsparti, er sammen med fire andre norske ungdomspolitikere på seminar på et hotell i Nairobi.

Hotellet ligger bare minutter unna kjøpesenteret.

– Vi merker mange helikoptre som flyr over hotellet vårt hele tiden. Flere av de som jobber på hotellet her er bekymret for om det er noen av deres som blant ofrene på kjøpesenteret, sa Erstad til TV2 lørdag ettermiddag.

Kjøpesenteret er et naturlig møtepunkt i byen.

– Vi drar ofte dit for å møte andre internasjonale arbeidere. Hvem som helst kunne vært der, sier Flyktninghjelpens Hassan Khaire til NTB.