Markedet for illegal organhandel er ikke lenger et fenomen som rammer den såkalte tredje verden.

Finanskrisen og høy arbeidsledighet gjør at fattige spanjoler tyr til makabre virkemidler for å kunne håndtere gjelden sin, skriver Sunday Times.

Ser ingen annen utvei

Firebarnsfaren Serigo (42) er en av disse. Etter å ha lagt ut en annonse på internett ble han tilbudt om lag 200. 000 kroner for den ene nyren sin.

Kjøper var et tysk ektepar, som sårt trengte en nyre til sin fem år gamle sønn. Med fem års ventetid for en nyre i Tyskland var de villige til å oppsøke det illegale markedet. Dersom de blir enige om transplantasjon vil operasjonen imidlertid bli gjennomført i et «tredje land», da slike transplantasjoner er ulovlige i Europa.

Men 42-åringen er langt fra den eneste som ser på organhandel som en vei ut fra fattigdom.

— Jeg har banken på nakken. Tro meg, hadde jeg funnet en annen måte å skaffe pengene på ville jeg gjort det, sier den arbeidsledige bygningsarbeideren Alberto til Sunday Times.

«Nyre til salgs»

Med hele 17 prosents arbeidsledighet er Spania blant de europeiske landene som er hardest rammet av finanskrisen. Parallelt med nedgangstidene har internettannonser med overskrifter som «nyre til salgs» blitt stadig oftere å se.

Den spanske forbrukerorganisasjonen Fauca anmeldte nylig et dusin nettsteder med slike illegale annonser, men likevel frykter de at trenden vil øke etterhvert som omfanget av finanskrisen vokser.

Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, deler Faucas bekymring.

— Ja, dessverre tror jeg det kan skje. Kjøp og salg henger sammen med fattigdom, og det er ingen som ønsker å selge organene sine. Så når folk ikke ser noen annen utvei er det veldig trist, sier hun til Aftenposten.no.

Har fått henvendelser i Norge

Lundin Kuhle har selv blitt kontaktet av personer i Norge som vurderer å selge organene sine.

-Jeg har fått henvendelser fra personer som lurer på om de kan få betalt for å donere nyren sin, ja. Dette skjer en sjelden gang, men jeg har ikke opplevd noen spesiell pågang i forbindelse med de økonomiske nedgangsstidene, sier hun.

Ifølge Lundin Kuhle ligger mye av årsaken til utbredelsen av det illegale organmarkedet i lange ventetider.

— Problemet er at det er lange køer. Men på dette området er Norge et foregangsland, i og med at vi har et program for familiedonorer. Det vil si at man kan donere bort en nyre til en av sine nærmeste. I dette ligger det et stort donorpotensial i hvert enkelt land, som vi ikke er flink nok til å utnytte, sier hun.

70.000 nyretransplantasjoner

På verdensbasis blir det gjennomført om lag 70 000 nyretransplantasjoner hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

20 prosent av disse blir utført på det svarte markedet i land som Kina, Pakistan, Egypt og Colobia, skriver Sunday Times.

Dette egyptiske ekteparet solgte hver sin nyre for en stykkpris på 2.300 amerikanske dollar. Egypt er et av landene i verden hvor den illegale organhandelen har fått best rotfeste, ifølge WHO. Men nå ser det ut til at finanskrisen også får fattige europeere til å legge ut organene sine for salg.