SISTE, 23.00: Gisseltakeren som har holdt flere mennesker fanget i fire timer, er skutt av politiet.

— Jeg har ingen informasjon om tilstanden til den mistenkte, sa politisjef Thomas Manger under en pressebrief like etterpå. Det vites ikke om Lee er i live eller ikke.

Gisseltaker James J. Lee skal ha hatt eksplosiver på seg, og ifølge flere medier skal disse angivelig ha gått av da han ble skutt av politiet.

Fire timer langt drama

Hovedkvarteret til den internasjonale TV-kanalen Discovery Channel i Silver Spring, Maryland, like utenfor Washington D.C., ble onsdag kveld norsk tid evakuert.

Klokken 17 lokal tid (23 norsk tid) var gisseldramaet over, fire timer etter at 911-meldingen kom til politiet om at en mann hadde avfyrt flere skudd i lobbyen i Discoverys bygning. Det melder The Washington Post i sin Breaking News Blog.

Mannen var bevæpnet med skytevåpen og eksplosiver, og tok ifølge politiet i alt tre gisler. De tre er nå trygge.

— Det virker som han har sprengstoff festet til kroppen, sier polititalsmann Paul Starks. Et par bomberoboter tar seg nå av sprengstoff, meldes det.

Du kan følge situasjonen direkte på amerikansk tv her

Flere gisler

Politisjef Tom Manger i Montgomery-politiet, som leder den pågående politioperasjonen, bekrefter ved 21.15-tiden norsk tid at det er snakk om flere gisler.

Minst én av gislene skal være en sikkerhetsvakt. Politiet kunne ikke kommentere hvor mange gisler som var tatt.

Ifølge Manger jobber det 1900 mennesker i bygningen. De fleste av disse har blitt evakuert.

— Vi tror at de fleste nå er evakuert, men vi sjekker fortsatt noen etasjer, sa han på en direktesendt pressebrief onsdag kveld.

Manger ville ikke svare på spørsmål om gisseltakerens eksplosiver, og ville heller ikke bekrefte identiteten til gisseltakeren, som av andre talspersoner i politietaten er bekreftet å være James Jay Lee.

— Vi forhandler med gisseltakeren for å få ham til å overgi seg på en fredelig måte, sier Manger.

Gisseltakeren er fortsatt inne i bygningen, og store politistyrker, brannmannskaper med ekspertise på eksplosiver, og et SWAT-team er nå på plass utenfor bygningen, ifølge Reuters. En rekke veier holdes stengt mens politiet jobber på spreng for å løse situasjonen.

Omtaler mennesker som søppel

Politiet bekrefter at gisseltakeren er James Jay Lee (43) fra California, ifølge NBC Washington. Lee skal «ha problemer» med Discovery Channel, og står også bak en liste med en rekke krav til kanalen. Siden hvor kravene står er nå nede, men i alt stilte gisseltakeren, som flere steder beskriver som miljøaktivist, 11 krav til tv-kanalen.

I teksten omtaler gisseltakeren mennesker som 'søppel', og krever at Discovery Channel «slutter å oppfordre til at flere parasittiske menneskebarn blir født».

Han skriver også at «mennesker er de mest destruktive, skitneste, mest forurensende skapningene i verden og ødelegger det som er igjen av planeten med sin falske moral og forplantning.» Derfor ønsker han at kanalen skal sende programmer som oppfordrer til ikke å få barn, og som kan ta ta opp problemstillinger rundt arbeidsledighet og miljøvern.

Lee ble arrestert utenfor nettopp lokalene til Discovery Channel i mars 2008, i forbindelse med en demonstrasjon mot kanalen. Han ble arrestert for å ha forstyrret offentlig ro og orden da han kastet tusenvis av dollar i luften. Han fikk 500 dollar i bot og seks måneder med prøvetid for hendelsen.

- Tenkte det var ett nytt Columbine

28 år gamle Brian Slone var på jobb ved pulten sin da en kollega ringte ham fra utsiden av bygningen onsdag for å fortelle om situasjonen. Kort tid etter kom det meldinger på intercom-systemet.

— Jeg tenkte bare at det var et nytt Columbine, og plutselig er det masse folk som går rundt med våpen, sier Sloane til The Washington Post.

Det første som bekymret arbeiderne i Discovery Channel var barna i barnehagen, som ligger i samme etasje som inntrengeren var i, men på motsatt side. Ifølge Sloane kom beskjedene om hva man skulle gjøre fort, og folk forhold seg rolige. Barna i barnehagen ble raskt evakuert i sikkerhet til en McDonald’s over gaten.

— Du forventer ikke at noe som dette skal skje i et kreativt selskap og med en slik familiekultur som vi har her, sier Sloane til Washington Post.

KRAV: Noen av kravene fra gisseltakeren, slik de ble publisert på nettsiden www.savetheplanetprotest.com
JAGES BORT: Noen politimenn har sin fulle hyre med å holde nysgjerrige borte fra de avsperrede områdene ved Discovery Channels hovedkvarter. FOTO: AP
SPERRET AV: Politiet har evakuert bygningen og sperret av gaten. FOTO: Ap
Jose Luis Magana