Mannen la ved 7-tiden søndag ned håndvåpenet og løsnet beltet han hadde rundt livet. Deretter spaserte han ut og ble arrestert. Det foregikk helt udramatisk, ifølge politiet. Politiet gikk deretter inn i stasjonen for å undersøke om beltet var utstyrt med sprengstoff, slik mannen hevdet. Det viste seg ikke å være tilfelle.

Det siste av de to gislene ble sluppet fri ved 5.30-tiden. Da hadde det gått nesten ti timer siden gjerningsmannen tok de to ansatte ved et valutakontor som gisler lørdag kveld. Den første kvinnen ble sluppet fri 20.45 lørdag kveld. De to ble ikke fysisk skadd, men skal være sterkt psykisk preget av det som er skjedd.

Ukjent identitet

Mannens identitet er ennå ikke kjent. Han er i 30-årsalderen, men politiet vet ikke hvor han kommer fra og heller ikke hvorfor han tok gisler. Opplysninger tyder på at mannen forsøkte å rane vekslekontoret, men at han ble sittende fast i folkemengden og at han derfor vendte tilbake til vekslekontoret.

Politiet forsøkte å forhandle med mannen ved hjelp av tolk, men han kom ikke med noen krav.

Rolig og avslappet

Samtalene politiet har hatt med mannen skal hele tiden ha vært rolige og avslappede. Det tar politiet som et tegn på at mannen er tilregnelig.

— Det virker som han gikk inn og tok gislene ganske direkte, sa politiets talsmann Björn Philblad, som aldri har vært med på noe lignende tidligere.

Gjerningsmannen skal ikke ha kjent gislene på forhånd. Noen meldinger har gått ut på at mannen skulle tilhøre en etnisk minoritet i det tidligere Sovjetunionen og dermed skulle ha politiske motiver for gisseltakningen. Det skal imidlertid ikke ha kommet frem i samtalene med mannen. De har for det meste dreiet seg om hva som skjedde i området der gisseldramaet utspiller seg.

Stort politioppbud

Store politistyrker fulgte situasjonen natt til søndag. Flere av politiets folk var bevæpnet med maskinpistoler, og sentralstasjonen ble tømt for folk. Det var også et stort antall sivilkledde politifolk på stedet, ifølge avisen Expressen. I tillegg rykket ambulanser og redningsmannskaper ut.

All togtrafikk inn og ut av sentralstasjonen ble stanset under gisseldramaet, men stasjonen åpnet igjen ved 8.30-tiden. Også gatene i nærheten av sentralstasjonen, samt en t-banestasjon, ble sperret av.

(NTB)

GISSELDRAMA: Store styrker omringet Stockholm sentralstasjon natt til søndag.
Foto: Scanpix