Tsjetsjenske gisseltakere nekter å løslate utenlandske gisler i et teater i Moskva, fordi diplomater som skulle være der ankom for sent, opplyser en russisk tjenestemann

Kom for sent

Vestlige forhandlere hadde fått de tsjetsjenske terroristene til å gå med på å løslate rundt 30 vestlige statsborgere, ifølge NTB.

— Vi hadde en avtale om at utlendingene skulle løslates etter at ambassadenes representanter ble involvert i forhandlingene. Alle betingelser var innfridd. Representantene ankom på stedet, men dessverre kom de ikke tidsnok, og avtalen ble brutt, sa Aleksandr Matsjevskij, talsmann for gruppen som har ansvar for å løse gisselkrisen.

I natt ble 150 gisler ble satt fri. De er utlendinger, muslimer og barn, melder russisk politi. Torsdag formiddag skal det ha vært 67 utlendinger igjen blant gislene.

Eksplosjon

I hele natt har det vært forhandlinger mellom politi og opprørerne. Tsjetsjenske medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen Duma har også ankommet åstedet for å snakke med gisseltakerne.

I morgentimene ble det avfyrt skudd utenfor teateret. Ifølge BBC prøvde enkelte av gislene å rømme ved å klatre ut et vindu i tredje etasje da de ble beskutt av gisseltakerne. Det er ikke meldt om drepte eller sårede.

Klokken 07.00 ble det hørt en kraftig eksplosjon ved eller i teateret, melder CNN. Det er ikke kjent hva som forårsaket eksplosjonen.

De tsjetsjenske separatistenes hjemmeside Kavkaz.org melder at gisseltakerne skjøt og drepte en politimann som prøvde å ta seg inn i bygningen, forkledd som en full mann. "Etter flere advarsler skjøt Mujahedin ned politimannen", heter det. Tidligere i natt skal en kvinnelig "spion" ha blitt skutt inne i teatret.

Skjøt i luften

De mellom 40 og 50 bevæpnede gisseltakerne skjøt i luften da de inntok teateret i Moskva ved 20-tiden onsdag kveld. Gisseltakerne er både kvinner og menn.

Spesialstyrker entret deler av bygningen, men trakk seg senere ut. Gisseltakerne truer med å sprenge hele teateret dersom bygningen blir stormet, melder Interfax.

Tsjetsjenske opprørere

— De sa: "Vi er fra Tsjetsjenia, og vi vil ha slutt på krigen", fortalte en av de frigitte gislene til den russiske TV-kanalen TVS sent onsdag kveld.

— De har ett krav: Stans krigen og begynn en rask tilbaketrekking av de russiske okkupantene fra Tsjetsjenia, het det i en kunngjøring på gruppens internettside kavkaz.org.

Internettsiden til de tsjetsjenske separatistene melder også at aksjonen ledes av Movsar Barajev, en nevø av den fryktede tsjetsjenske krigsherren Arbi Barajev som ble drept i sammenstøt med russiske soldater i juni 2001, ifølge NTB.

Ifølge reporteren i salen kaller gruppen seg "selvmordssoldater fra den 29. divisjon".

Fikk ringe hjem

Folk i salen fikk en stund lov til å bruke mobiltelefonene sine til å kontakte pårørende.

Gisseldramaet begynte under en oppføring av musikalen Nord-Ost, et av de mest populære stykkene i Russlands hovedstad. Anslagene for hvor mange mennesker som befinner seg i salen, har variert mellom 600 og 1000. Politi- og spesialstyrker omringer teateret "Kulturpalasset", som befinner seg sørøst i Moskva, i et av byens arbeiderstrøk.

Putin informeres

Russlands president Vladimir Putin holdes løpende orientert om gisseldramaet. Han har avlyst en planlagt tur til Portugal og Tyskland, samt andre offisielle oppdrag.