Rystende detaljer om hva som skjedde inne på gassanlegget i In Aménas, begynner nå å komme ut. Overlevende forteller om frykt, om uvisshet om egen skjebne og om hva de så skje med kolleger.

Mannen, som ikke er navngitt, forteller til japanske medier at gisseltakerne stormet inn på rommet hans etter å ha skutt i stykker låsen, dro ham ut og satte på ham håndjern.

Deretter ble han ført inn til et annet rom sammen med flere andre gisler, der gisseltakerne snakket på arabisk til noen av de algeriske gislene.

— Plutselig begynte de å skyte, og to personer falt ned på gulvet foran meg, døde, forteller mannen.

— Da forberedte jeg meg på å dø.

Menneskelige skjold

En annen overlevende, filippinske Joseph Balmaceda (42), sier terroristene brukte gisler som menneskelige skjold for å hindre algeriske kamphelikoptre i å skyte mot dem.

— Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, fortalte en tydelig preget Balmaceda da han kom hjem til Manila mandag.

Han fortalte også at han så et japansk gissel dekket av eksplosiver, mens han selv og flere andre fikk hendene bundet med ledninger.

gisler1.jpg

Balmaceda, som har skrubbsår i ansiktet og har mistet hørselen, sier han var det eneste av ni gisler som overlevde da kjøretøyet de satt i, eksploderte, tilsynelatende på grunn av eksplosiver som var festet til bilen.

– Det eneste som var igjen av bilen, var den bakre delen av Land Cruiser-en. Jeg var den eneste som overlevde, fordi jeg ble klemt mellom to reservedekk. Det er derfor jeg er her og kan snakke med dere.

Lå under senga i 40 timer

Alexandre Berceaux (32) lå livredd under senga under hele terrorangrepet. Han turte ikke spise, for gisseltakerne var bare få meter unna.

— Det var forferdelig. Alt var vanskelig, å gjemme seg, å høre lydene, forteller den fremdeles sjokkerte franskmannen ifølge avisa Le Monde.

Han sier han er glad for å komme hjem, men tenker også på de store tapene av menneskeliv. Sitt eget berget han ved at han instinktivt kastet seg under senga. Han kvittet seg samtidig med alle ID-papirer, slik at gisseltakerne ikke skulle skjønne hvem han var. Bare få meter unna hørte han terroristene.

— Noen kom med mat til meg, men jeg kunne ikke spise, for jeg visste ikke hvor lenge jeg skulle bli liggende, forteller han.

Berceaux mener alle var i fare, også algerierne. Han hørte skudd overalt og er sikker på at de som kom med mat, løp en enorm risiko.

Uten mat

Briten Tony Grisedale (60) var akkurat på vei ut fra rommet sitt da alarmen gikk klokka 5.45 onsdag morgen.

— Jeg bruker ikke å spise frokost, så jeg var ikke i kantina da alarmen gikk. Det var flaks for meg. Jeg bare snudde og gikk inn på rommet mitt igjen og ble der.

Grisedale forteller til avisa Telegraphhvordan han deretter gjemte seg i to dager uten mat. Inne på rommet låste han døren, dro ned rullgardinen, skrudde av alt lys og satt i ro. Slik satt han i 48 timer, uten å vite hva som skjedde, verken med kolleger eller på anlegget.

— Jeg hadde om lag sju liter vann, men ikke noe mat på to dager. Ingen telefon- eller internettforbindelse, ingen strøm, ikke vann i springen. Så jeg lå bare helt i ro.

Han beskriver også øyeblikket da de algeriske soldatene kom og reddet ham.

— Jeg tok med meg bagen min og passet og lot alt annet ligge. Jeg ble så eskortert ut av noen som så ut som spesialsoldater. De var svært forsiktige, for de ikke visste om det var terrorister i nærheten. Men de fikk oss ut fort og trygt, sier han.