Over 100 ansatte i departementet ble ført bort av uniformerte menn som hevdet at de kom fra innenriksdepartementet, uten at politifolkene utenfor bygningen løftet en finger.

Ifølge øyenvitner undersøkte mennene identitetspapirene til de ansatte i departementet, for deretter å ta med seg dem som var sunnimuslimer.

Militsfolk

Mye tydet på at gisseltakerne tilhørte militsen til den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, som er kjent for å kontrollere innenriksdepartementet.

Utdanningsdepartementet domineres derimot av sunnimuslimer og har lenge vært under press fra Sadr og andre radikale sjialedere.

Flere av gislene ble løslatt etter noen timer og etterlatt i Sadr-bydelen der den sjiamuslimske Mehdi-militsen har sin base.

Fortsatt savnet

Rundt 50 var ifølge talsmenn for regjeringen fortsatt savnet sent tirsdag kveld, mens den sjiamuslimske fjernsynsstasjonen Al Furat meldte at 25 fortsatt var savnet.

Fem politisjefer ble pågrepet og brakt inn til avhør tirsdag, mistenkt for delaktighet i kidnappingen.

Iraks sunnimuslimske utdanningsminister Abed Dhiab var likevel forsiktig i sin kommentar til hendelsen.

— Så vidt vi vet er dette området fullt av veisperringer som voktes av politiet og forsvarsdepartementet, og vi vet at politibiler fulgte kidnapperne til et bestemt område. Deretter vet vi ikke hva som er skjedd, sa Dhiab.

Dødsskvadroner

Dødsskvadroner med nære bånd til det irakiske innenriksdepartementet har lenge terrorisert Bagdad, og anklages for å ha bortført, torturert og drept tusenvis av mennesker, de aller fleste sunnimuslimer.

— Det foreligger beviser for at de irakiske sikkerhetsstyrkene er involvert i disse forferdelige forbrytelsene, og regjeringen stiller dem ikke til ansvar, slo Human Rights Watch nylig fast i rapporten «End Interior Ministry Death Squads».

— Den irakiske regjeringen må straks straffeforfølge ansatte i innenriksdepartementet som har ansvaret for dødsskvadronenes herjinger i Bagdad-området og andre deler av Irak, konstaterte menneskerettsorganisasjonen videre.

Human Rights Watch har over lengre tid gransket mange av likene som er funnet i Bagdads gater, mange av dem bakbundet, skutt i hodet og torturert med alt fra drill til elektrisitet.