– De er i live og i fin form, sa Afghanistans viseinnenriksminister Munir Mangal til journalister i Ghazni fredag. Mangal leder det afghanske teamet som prøver å få de sørkoreanske gislene løslatt.

Afghanske tjenestemenn i Ghazni, der gislene holdes fanget, sa fredag at uenigheter blant kidnapperne har ført til nok en utsettelse av fristen i forhandlingene om frigivelse av sørkoreanerne.

Fristen er denne gangen utsatt på ubestemt tid, ifølge tjenestemennene. Den var opprinnelig satt til fredag klokken 9.30 norsk tid.

Uenigheter

Khawaja Mohammed Sedeqi, som deltar i forhandlingene, sier kidnapperne trenger tid til å løse uenighetene seg imellom.

– Gisseltakerne fortalte oss i morges at de trenger tid, og de sa at de skulle si ifra til oss så snart de har klart å bli enige. Vi har ringt dem på telefonene deres hvert minutt siden i morges, men de har skrudd dem av. Vi prøver å fortsette forhandlingene, sa Sedeqi.

Sedeqi sier kidnapperne er delt i tre grupper, og at hver gruppe stiller ulike krav for å løslate gislene.

Den ene gruppen skal ifølge en kilde i den afghanske regjeringen kreve at Taliban-fanger som sitter fengslet i Afghanistan, blir løslatt. De to andre gruppene skal være villige til å sette gislene fri mot løsepenger, sier kilden til DPA.

Ifølge provinsguvernør i Ghazni, Mehrajuddin Patan, skal Taliban ha utsatt fristen på ubestemt tid fordi de ikke var klare til å møte representanter fra afghanske myndigheter.

Forhandlingene fortsetter

En sørkoreansk utsending skal etter planen komme til Kabul fredag for å diskutere gisseltakingen med Afghanistans president Hamid Karzai og de amerikanskledede styrkene, ifølge AFP.

Politisjef i Ghazni Alishah Ahmadzai sier forhandlingene om løslatelse vil fortsette fredag, og at de optimistiske.

– Målet vårt er å finne en måte å få løslatt gislene på som ikke går på akkord av våre lover og regler, sier Ahmadzai.

Gisseltakerne har allerede tatt livet av lederen for de sørkoreanske, kristne frivillighetsarbeiderne, Bae Hyung-gyu. I Baes kirke hjemme i Sør-Korea samlet rundt 1.000 mennesker seg torsdag kveld for å sørge over Bae og be for de gjenlevende gislene.

– Drar ut tiden

Taliban har anklaget afghanske myndigheter for å «dra ut tiden og bruke knep», og sa torsdag at de ville drepe de gjenlevende gislene dersom ikke myndighetene løslot åtte Taliban-soldater som holdes fanget. Nå er det uklart hva Taliban vil gjøre.

Fredag ble rundt 50 talibanopprørere drept i nye kamper med vestlige styrker i den sørafghanske Helmand-provinsen. Også flere titall sivile ble drept i to flyangrep som de vestlige styrkene gjennomførte mot mål i Sør-Afghanistan.

POOL
YONHAP