Tidligere het det offisielt at 90 gisler og 50 gisseltakere omkom da spesialstyrker natt til lørdag stormet Dubrovka-teateret sørøst i Moskva. Nyhetsbyråene oppjusterte søndag tallet på de omkomne gislene til 119.

I følge BBC skal 646 gisler være under behandling for skader som som skyldes bruk av gass. 150 av disse skal ligge på intensivavdeling og tilstanden for 45 av dem skal være kritisk.

Utlendinger

Blant dødsofrene skal ha vært to utlendinger, den ene fra Nederland og den andre fra den tidligere sovjetrepublikken Kasakhstan. En talsmann for regjeringen i Haag bekreftet at en nederlandsk kvinne var blant de omkomne, men ville ikke si noe om dødsårsaken.

Russiske tjenestemenn har tidligere ikke villet bekrefte at noen døde som direkte følge av at det ble brukt gass i Dubrovka-teateret, som var okkupert av tsjetsjenske terrorister. De har heller ikke sagt hva slags gass som ble brukt før teateret ble stormet.

Ukjent gass

Uavhengige russiske medier har snakket med leger som mener det må ha dreid seg om nervegass. Viseutenriksminister Vladimir Vasiljev avfeide lørdag disse meldingene, og sa at det dreide seg om en ellers ufarlig gass som fikk folk inne i teateret til å sovne.

Forskningssjef Bjørn Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt mener det kan ha vært karbondioksid, som fortrenger oksygeninnholdet i lufta. Den som blir utsatt for karbondioksid går gradvis over i bevisstløs tilstand. Gassen er i seg selv ikke giftig, og den er luktfri og vanskelig å oppdage. Den brukes blant annet av bryggerier, sier Johnsen til Aftenposten og Dagbladet. Men å utsette en mengde mennesker for gassen uten ha legehjelp innebærer en stor risiko, sier han.

Krampe

— Etter at terroristene hadde begynt å skyte folk, strømmet det inn gass. Jeg så hvordan en terrorist som satt på scenen, spratt opp og forsøkte å trekke på seg en gassmaske, men straks falt om i krampetrekninger, fortalte et befridd gissel til nyhetsbyrået Interfax.

— Hvis man ikke hadde grepet så målrettet inn mot dem, kunne terroristene trolig i ro og fred ha satt planene sine ut i livet, sa denne mannen fra sin sykehusseng i Moskva. Gisseltakerne hadde med seg store mengder sprengstoff, og truet med å sprenge teateret.

Flere hundre frigitte gisler lå søndag fortsatt på sykehus, der de ble behandlet for ettervirkninger av gassen. Til sammen var det mer enn 800 mennesker i teateret, da det ble okkupert av gisseltakerne onsdag kveld og det 57 timer lange dramaet begynte.

(NTB og Leif Gullstein)

STORMET BYGNINGEN: Om lag 700 av gislene ble reddet ut i live under stormingen av Dubrovka-teateret natt til lørdag.
Foto: Reuters/Scanpix