JØRGEN ULLERUP

152 medlemmer av Nasjonalforsamlingen har sammen med 49 senatorer henvendt seg til justisministeren for å få ham til å stille syv franske rapgrupper for retten for å ha pustet til ilden.

— Ikke akseptabelt

En av rapperne, Monsieur R, er forfatter av teksten «Frankrike er en hore, glem ikke å knulle henne til hun segner, man må behandle henne som et ludder, fyr», mens gruppen Ministère Amer bl.a. huskes for rimet: «Jeg ville gjerne se Panam brenne med napalm som i Vietnam. Jeg har lyst til å trekke revolveren mot blekansiktene (de hvite, red.).»

— Kjønnsdiskriminering, rasisme og antisemittisme er ikke mer akseptabelt når det uttrykkes i sanger enn når det skrives eller sies, sier en av initiativtakerne, François Grosdidier, som mener at rapperne var med på å utløse volden.

— Vold er ikke fremmed for dette musikalske fenomenet. Rap er med på å forme de unge og få dem til å handle.

Ute etter syndebukker

Monsieur R, som i virkeligheten heter Richard Makela, tar skarpt avstand fra anklagen og mener politikerne leter etter syndebukker. Han mener at innenriksminister Nicolas Sarkozys ord om å rense forstedene for pakket med høytrykksspyler hadde langt større effekt enn noen rap.

— Mine fans er ikke en flokk ville som tar tingene bokstavelig, sier Monsieur R, mens Passi fra gruppen Ministère Amer sier at rapperne bruker sin kunstneriske frihet til å beskrive ting som ikke fungerer i samfunnet.

Filmskaperen ...

Radiostasjonen Skyrock advarer mot å gjøre den nye musikkgenerasjonen til syndebukker og minner om at også sangere som Jacques Brel og Georges Brassens i sin tid ble beskyldt for å forderve ungdommen.

En av gruppene, Lunatic, ble oppløst i 2002, og Ministère Amer har ikke gitt ut en plate siden 1995. Samme år som Mathieu Kassovitz' film «La Haine» («Hatet») ble vist på kinoer verden over. Den handlet om et opprør i en fransk betonggetto og minnet med brennende likhet om scenene som alle verdens tv-seere nettopp har overvært. Men Mathieu Kassovitz er ennå ikke anklaget for å ha del i opptøyene.