KRISTIN JANSEN

— Jeg ønsker å gjøre noe konkret, og håper at jeg kan få flere forhandlere med meg. Hvis alle som selger fyrverkeri gjør det samme kan vi samle inn mange penger, sier Tvedt Skarstein.

Hun driver jernvarehandel og «alt-mulig-butikk» på Os. I romjulen kommer mange til henne for å kjøpe fyrverkeri, men i år har hun kuttet ut annonseringen. Isteden ønsker hun å bruke salget til å hjelpe flomofrene I Asia. For hver familiepakke hun selger vil hun sende 25 kroner til hjelpearbeidet

— Det som har skjedd er forferdelig. Svogeren til en venninne av meg er savnet der nede, og slikt gjør inntrykk, sier hun.

Tvedt Skarstein har ikke bestemt seg for hvilken hjelpeorganisasjon som skal få pengene hun samler inn, men hun synes Kirkens Nødhjelp er et godt alternativ. Nå håper hun at andre forhandlere av fyrverkeri vil gå med på å gi tilsvarende beløp når de selger raketter de nærmeste dagene.

Mange tok i går til orde for at festlystne nordmenn skal begrense rakettkjøpene og isteden gi pengene til nødhjelp i katastrofeområdene. Blant dem var biskop Gunnar Stålsett.

— Jeg tror folk flest vil tenke gjennom og kanskje se at i år kreves det en litt mer avdempet form, og at vi bruker pengene alternativt til dem som virkelig trenger det fra time til time, sier han til NRK Østlandssendingen.

Også Strømmestiftelsen anbefaler folk å ikke bruke penger på fyrverkeri i år.

— La oss på en slik måte stå solidarisk med de millioner av mennesker som er omfattet av katastrofen. Det blir usmakelig for meg å på den ene siden føle empati med dem som er rammet, og i neste omgang handle fyrverkeri for hundrevis av kroner, sier markedssjef Lars-Ivar Gjørv.