THOMAS HEINE

Israels statsminister Ariel Sharon (bildet) varslet i går en ny militær offensiv mot militante palestinske grupper i Gaza — enda et tegn på at alle spede håp om fornyet fredsprosess kan fordufte like raskt som de oppsto.

Sharon innledet regjeringens faste søndagsmøte med å beklage seg over at palestinernes nye president, Mahmoud Abbas, «ikke har gjort noe som helst for å stoppe terrorismen», men at militante palestinere tvert imot igjen har trappet opp angrepene på israelske mål i og nær Gaza. Det gjelder dels torsdagens store angrep på grenseposten Karni, der seks israelere ble drept, dels de konstante angrepene med Qassam-raketter og granatkastere, som avfyres mot jødiske bosettinger i Gaza og israelske samfunn nær den okkuperte landstripen, fremfor alt byen Sderot.

17-årig jente kvestet

Rakettene og granatene er veldig unøyaktige, i forhold til mengden som avfyres gjør de bare liten skade. Men av og til lykkes det å få inn en fulltreffer, senest lørdag da en 17-årig israelsk jente ble livstruende såret av en Qassam-rakett som slo ned i et boligområde i Sderot. Også hennes tiårige lillebror ble såret, men er ikke lenger i livsfare.

«Denne situasjonen kan ikke fortsette,» forsikret Sharon sine ministere.

«Israels forsvarsstyrker og sikkerhetsstyrker er beordret til å trappe opp den operative aktiviteten mot terrorismen, og det vil de fortsette med uten restriksjoner - jeg understreker, uten restriksjoner - så lenge palestinerne ikke løfter en finger,» sa den israelske statsministeren.

Sharon har krevd at Abbas griper inn mot de militante palestinerne som teller så vel de islamistiske gruppene Hamas og Islamsk jihad, som de mer sekulære al-Aksa-martyrenes brigader med utspring Fatah-bevegelse som den nye presidenten tilhører.

Våpenhvile?

Ifølge israelske militærkilder er det ennå ikke bestemt om det vil bli en ny, stor militæroperasjon i Gaza, eller om man vil fortsette med mindre aksjoner à la dem som lørdag drepte åtte palestinere rundt om i Gaza.

Abbas, også kalt Abu Mazen, har bebudet at han vil forsøke å få militante grupper til å erklære våpenhvile. Dette lå på forhånd an til å bli vanskelig, og at det vil skje samtidig med en israelsk offensiv, er nesten helt utenkelig.

«Samtidig med at Abu Mazen sier at han vil arbeide hardt for å vende tilbake til fredssporet, erklærer Sharon militær opptrapping. Jeg er redd for at Sharon vil hevde at Abu Mazen følger i Arafats fotspor og nekte å ha noe med ham å gjøre,» sa den palestinske utenriksminister Nabil Shaath i går.

Vil ikke møte Abbas

Sharon avviste konsekvent å snakke med forgjengeren, Yasser Arafat, men etter at den mer moderate Mahmoud Abbas for en uke siden ble valgt til president, var det lagt opp til et israelsk-palestinsk toppmøte i nær fremtid. De planene er nå lagt på is av Sharon.

Abbas har hele tiden tatt avstand fra bruk av vold, og i sin tiltredelsestale lørdag fordømte han angrepene den siste uken, «enten det er fra israelske okkupasjonsstyrker eller reaksjoner fra noen palestinske grupper».

«Det bidrar ikke til å skape den ro som er nødvendig for en troverdig, seriøs fredsprosess,» konstaterte Abbas.

Angrepet på Karni-grenseposten torsdag, utført av Hamas, al-Aksa-martyrenes brigader og de Folkelige motstandskomiteene, var et tydelig vink til den nye presidenten om at han ikke kan regne med noen våpenhvile.

Vil samarbeide

Abbas ventes i løpet av uken, kanskje allerede i dag, å reise til Gaza for å møte bl.a. ledere fra Hamas og Islamsk jihad. De islamske gruppene boikottet presidentvalget og hevder at Abbas ikke har autoritet til å uttale seg på det palestinske folks vegne.

Ikke desto mindre har Hamas og Islamsk jihad erklært seg villige til å «samarbeide» med den nye presidenten, akkurat som de to gruppene har latt forstå at de trolig vil delta i parlamentsvalget som etter planen skal holdes i juli. Noen Hamas-ledere har sagt at de er klar for våpenhvile hvis Israel også innstiller angrepene, mens andre, fremfor alt Hamas' innflytelsesrike eksilledelse med hovedkvarter i Damaskus har avvist å diskutere saken.

«Vi er i en situasjon som ikke tillater oss å akseptere en våpenhvile på nåværende tidspunkt,» sa en av Hamas-toppene, Moussa Abu Marzouk, til nyhetsbyrået Associated Press i helgen.

KAMPER I GAZA: Palestinske militante marsjerer i gatene i Beit Lahiya, nord på Gazastripen for å markere sin misnøye med Abbas ikke-volds-taktikk overfor Israel.<br/> FOTO: AHMED JADALLAH, REUTERS