Barack Obama reagerte på ydmykt vis da han 9. oktober i fjor fikk vite at han hadde blitt tildelt Nobels fredspris for 2009.

— For å være helt ærlig: Jeg mener ikke at jeg fortjener å være i selskap som tidligere vinnere som er blitt beæret med denne prisen - menn og kvinner som har inspirert både meg og resten av verden med sin modige kamp for fred, sa Obama den gang.

Nå har han også bestemt seg for å donere bort alle de ti millioner svenske kronene som fulgte med prisen. Ti ulike frivillige organisasjoner blir nå tildelt Obamas fredspenger.

Krigsveteraner og Haiti

Den største potten, på 250.000 dollar (1,5 millioner kroner), gir han til Fisher House , en organisasjon som sørger for boligstøtte til pårørende av soldater som har blitt skadet i krig.

I tillegg deler Obama ut 200.000 dollar (1,2 millioner kroner) til en organisasjon grunnlagt av forgjengerne George W. Bush og Bill Clinton - Haiti-fondet for langsiktig gjenoppbygging av det jordskjelvrammede landet.

— Disse organisasjonene gjør et ekstraordinært arbeid, både i USA og i utlandet, for å støtte studenter, krigsveteraner og utallige andre som trenger hjelp. Jeg er stolt av å kunne støtte arbeidet deres, sier Obama i en pressemelding .

Skolegang for minoriteter

Resten av pengene ble fordelt til College Summit, The Posse Foundation, United Negro College Fund, Hispanic Scholarship Fund, American Indian College Fund og The Appalachian Leadership and Education Foundation, som alle mottar 125.000 dollar (730.000 kroner) hver.

Til slutt fordelte han 200.000 dollar likt mellom de to organisasjonene Africare og Central Asia Institute .