Etter mer enn tre dager med amerikanske bombeangrep erklærte Taliban-regimet onsdag at USA må regne med hevnaksjoner, og at restriksjonene for terrormistenkte Osama bin Laden er opphevet.

Full støtte

Både Talibans ambassadør i Pakistan og en talsmann for regimet bekrefter at saudiarabiske bin Laden, som de siste årene har bodd i Afghanistan, har deres fulle støtte.

— Med de amerikanske angrepene er restriksjonene opphevet. Jihad (islamsk hellig krig red.anm.) er en forpliktelse for alle verdens muslimer. Vi ønsker det, bin Laden ønsker det, og USA står overfor de ubehagelige konsekvensene, sa Taliban-talsmann Abdul Hai Mutmaen.

Ambassadør Abdul Salam Zaeef sa like etter at USA ikke kan føle seg trygg så lenge angrepene mot Afghanistan fortsetter.

Talibans støtteerklæring til bin Laden kom noen timer etter at en representant for bin Ladens al-Qaeda-nettverk varslet nye terrorfly mot amerikanske mål, og truet med at tusenvis av muslimske ungdommer «ivrer like mye for døden som amerikanere ivrer for livet».

Desertører

En militær leder i den opposisjonelle Nordalliansen varslet onsdag at 1.800 av Talibans soldater hadde desertert i løpet av det siste døgnet. Hvem som skal styre Afghanistan hvis Taliban faller, er foreløpig høyst usikkert. Ledere i Nordalliansen skal tidligere ha stått bak alvorlige brudd på menneskerettighetene, og flere ulike folkeslag kommer til å kreve å få en plass i en eventuell ny regjering.

USAs utenriksminister Colin Powell sa onsdag at FN kan komme til å spille en meget viktig rolle etter at Taliban er styrtet.

Samme dag erklærte amerikansk luftvåpen at den har kontroll over Afghanistans luftrom, men påstanden ble avfeid av landets myndigheter. At USA fremdeles utførte tokt i god avstand fra bakken, kan tyde på at deler av Afghanistans luftvern er intakt .

Taliban-regimet hevdet onsdag at bomberaidene har krevd over 70 sivile liv, og at mer enn 100 er skadd. USA har rettet de fleste av angrepene mot hovedstaden Kabul, samt Kandahar, byen hvor Taliban har hovedkvarteret sitt. Taliban hevder at et boligstrøk i utkanten av Kabul ble rammet natt til onsdag.

Ingen panikk

I sentrum av hovedstaden fortsatte imidlertid folk flest som før, uten å bli grepet av panikk.

— Etter 20 år har vi vent oss til denne type atmosfære. Når folk hører flyene, søker de ly i kjellere eller andre steder. De fleste angrepene har uansett vært rettet mot området rundt flyplassen, forteller en innbygger til nyhetsbyrået AFP. Folk flest er likevel sinte.

— Vi liker ikke angrepene. Vi har ikke sovet på tre døgn på grunn av frykt, sier en ung skopusser.

I Qatars hovedstad Doha uttrykte utenriksministere fra 56 muslimske land bekymring for at USAs angrep kan komme til å kreve sivile liv. Organisasjonen for islamsk konferanse fordømte terrorangrepene i USA 11. september, men muslimske myndigheter vet at de får en kjempejobb med å stagge egne innbyggere hvis mange uskyldige blir rammet i Afghanistan.

Få dager etter at den britiske journalisten Yvonne Ridley ble løslatt, er skjebnen til nok en vestlig journalist i Talibans hender. Michel Peyrard (44), reporter for nyhetsmagasinet Paris Match, ble sammen med to pakistanske journalister pågrepet nær byen Jalalabad tirsdag. Han vil nå bli stilt for en spesialdomstol tiltalt for spionasje, ifølge Talibans etterretningssjef. (NTB)

BRANT FLAGGET: Demonstranter i Karachi tente onsdag på det amerikanske flagget, i protest mot USAs angrep mot Afghanistan.
Foto: Reuters