Dusan Reljic følger utviklingen på Balkan som forsker ved det anerkjente Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin.

Han mener den økte støtten til de radikale nasjonalistene henger sammen med en dyp skuffelse overfor Vesten. Serberne mener forhandlingene om Kosovo aldri har vært reelle, og at konklusjonene var bestemt på forhånd. Det har gitt nasjonalistene vind i seilene.

Tre grove bommerter

Reljic er selv født i Serbia, og mener USA og EU har bommet stygt i sine vurderinger av Kosovo-saken på tre punkter:

  • De trodde ikke Russland mente alvor når de sa at de ikke ville godta en løsrivelse.
  • De trodde FN-styret vil få Kosovo på beina igjen, slik at provinsen kunne greie seg selv.
  • De trodde utsiktene til EU-medlemskap ville få Serbia til å akseptere tapet av Kosovo.

— Alt var helt feil. Russland bøyer ikke av, FN-styret har vært en stor fiasko, og serberne vil ikke bytte Kosovo med EU-medlemskap, sier Reljic.

- Mistolker russerne

Han mener mange analytikere har misforstått Russlands motiver. Russerne blokkerer for selvstendighet i FNs sikkerhetsråd fordi de fortsatt er sinte for krigen som NATO førte i 1999, ifølge Reljic.

Russland var sterkt imot NATOs bombetokter, men ble ikke lyttet til. Boris Jeltsin satt ved roret, landet hadde store økonomiske problemer og ble ikke lenger regnet som en stormakt. Russerne hjalp også til med å få Slobodan Milosevic til å trekke troppene sine tilbake, uten å få den takken de mente å fortjene.

— Russland vil ikke bli overkjørt igjen. De vil vise at de har makt i verden. De gjør ikke dette fordi de er så glade i Serbia, sier forskeren.

Tror det går mot deling

Han innrømmer at det uansett er lite sannsynlig med noe annet utfall enn at Kosovo erklærer seg uavhengig.

Han spår at serberne som bor nord i Kosovo vil nekte å forholde seg til den nye staten, og at det i praksis blir en deling med et serbisk nord og et kosovoalbansk sør. Han er sikker på at dette vil utløse lignende problemer både inne i Serbia, i Bosnia og i Montenegro, med etniske grupper som ikke vil forholde seg til staten de bor i.

Noen ny krig har han ikke tro på.

— Det måtte i tilfelle være dersom albanerne prøver å skaffe seg kontroll over de serbiske områdene nord i provinsen. Da går det galt, sier Reljic.