Det er brutt ut voldelige protestaksjoner i republikken etter valget på ny nasjonalforsamling for en drøy uke siden. Opposisjonen i Kirgisistan fikk bare et fåtall av de 75 plassene, og det ble fremmet påstander om omfattende valgjuks.

Demonstrasjonene har stort sett funnet sted sør i det sentralasiatiske landet, mens hovedstaden Bisjkek har vært rolig.

Demonstranter som støtter opposisjonen tok mandag kontroll over flyplassen, et rådhus og flere politistasjoner i landets nest største by, Osj.

Søndag var det alvorlige sammenstøt mellom over 10.000 demonstranter og politiet i provinsen Dsjalal-Abad, der flere mennesker, både demonstranter og politi, skal ha blitt drept.

Tilbyr forhandlinger

Omkring 2.000 demonstranter stormet i går rådhuset i Osj, omkring 300 kilometer sør for hovedstaden Bisjkek. Tilsynelatende trakk sikkerhetsstyrkene seg tilbake, og det ble senere på dagen meldt om ro i byen.

Demonstrantene krever at president Askar Akajevs skal gå av etter parlamentsvalget 13. mars, som han vant over opposisjonens kandidat, tidligere statsminister Kurmanbek Bakijev. Ifølge opposisjonen var valget preget av omfattende og organisert svindel til fordel for Akajev.

Opposisjonen har i en henvendelse til myndighetene oppfordret til å innlede forhandlinger, og en talsmann for president Akajev sa i går at sikkerhetsstyrkene ikke vil bli satt inn mot demonstrantene.

— Regjeringens holdning er å unngå enhver konflikt og sette seg til forhandlingsbordet, sa talsmannen, som tilføyde at det imidlertid er en forutsetning at opposisjonen sikrer at roen i landet gjenopprettes.

Den siste tids folkelige uroligheter kan bety at Kirgisistan kan bli den tredje, tidligere sovjetrepublikken der befolkningen tvinger igjennom en omveltning i demokratisk retning etter den ublodige «roserevolusjonen» i Georgia i 2003, der president Eduard Sjevardnadse ble tvunget til å gå av, og den «oransje revolusjonen» i Ukraina i fjor, som tvang igjennom et nytt presidentvalg til fordel for opposisjonens Viktor Jusjtjenko.

I Osj sende en av opposisjonens ledere, Anvar Artykov, sine lykkønskninger til demonstrantene.

— Folket har tatt makten i Osj, sa han. - Jeg oppfordrer dere til å opprettholde lov og orden.

Sikret familien plass

Det russiske utenriksdepartementet, som mandag fordømte protestaksjonene og stemplet dem som ulovlige, gir OSSE deler av skylden for opptøyene. Både OSSE og USA har kritisert valget. Det skal blant annet har forekommet kjøp av stemmer.

— Vi håper at internasjonale observatører, inkludert OSSEs representanter som overvåket begge valgomgangene i Kirgisistan, vil formulere sine konklusjoner med mer ansvarlighet, heter det i en uttalelse fra Moskva. Russland mener OSSE har gitt «destruktive elementer en anledning til å rettferdiggjøre ulovlige handlinger».

Russland har gjentatte ganger vært i strid med OSSE-observatører i forbindelse med valg i tidligere Sovjet-republikker.

Formannen i OSSE, Dimitrij Rupel, oppfordret mandag til ro i Kirgisistan.

— Vold kan aldri bli rettferdiggjort. Jeg ber alle parter om å avstå fra å bruke makt i striden om valgresultat og politikk, sa Rupel, som også er utenriksminister i Slovenia.

I oktober velger Kirgisistan ny president. Opposisjonen mener Akajev sto bak valgfusket for å sikre seg stor oppslutning i nasjonalforsamlingen før valget. Blant dem som fikk plass, var Akajevs egen sønn og datter.

Forfulgt og fengslet

Den autoritære lederen tok over makten da Sovjetunionen ble oppløst og Kirgisistan ble selvstendig i 1991. Han har lovet at han ikke skal stille til valg til høsten, noe som også ville være i strid med landets grunnloven. Det antydes likevel at han kan komme til å forlenge sin presidentperiode ved hjelp av en folkeavstemning.

Akajev var lenge en av Vestens yndlinger i Sentral-Asia. Han ble valgt på demokratisk vis, men da han i år 2000 ble innsatt for en tredje periode, økte omverdenens skepsis.

Han har siden sørget for en omfattende utvidelse av egne fullmakter. Ifølge menneskerettsgrupper blir opposisjonelle forfulgt og fengslet, samtidig som pressen er blitt stadig mer ukritisk til det sittende regimet.

URO I SØR: Opposisjonen mønstret mange deltakere i demonstrasjonen mot Kirgisistans president Askar Akajev, i byen Jalal Abad. Uroen etter valget for en uke siden har stort sett vært konsentrert om de sørlige delene av landet.<br/> FOTO: VLADIMIR PIROGOV, REUTERS