Foranledningen til gårsdagens regjeringssammenbrudd i Haag er en rapport om den nederlandske håndteringen av den bestialske krigsforbrytelsen i juli 1995.

Minst 7500 muslimske gutter og menn ble slaktet ned da bosnisk-serbiske styrker angrep byen, som FN hadde erklært som sikker sone. De grusomme hendelsene i Srebrenica er den verste massakren i Europa etter annen verdenskrig.

«Mission impossible»

I rapporten som ble offentliggjort sist uke, blir den nederlandske regjeringen og ledende militære anklaget for ikke å ha klart å forhindre massakren.

— Humanitære motiver og politiske ambisjoner fikk Nederland til å påta seg en dårlig planlagt og i praksis nesten umulig fredsoperasjon, heter det i rapporten fra Dutch Institute for War Documentation. Hele operasjonen blir omtalt som «mission impossible».

Nederlandske soldater var stasjonert inne i den såkalt sikre sonen, men gjorde ingen forsøk på å stanse de bosnisk-serbiske styrkene.

Glede i Bosnia

I går morges samlet den nederlandske regjeringen seg til krisemøte etter at forsvarsminister Frank de Grave og miljøvernminister Jan Pronk først hadde offentliggjort at de kom til trekke seg. Noen timere senere kunngjorde statsminister Wim Kok at hele regjeringen går av.

Pronk, som også satt i regjeringen i 1995, mener regjeringen viste sviktende dømmekraft da den sendte nederlandske FN-soldater til Srebrenica.

Nå risikerer flere nåværende og tidligere ministere å måtte forklare seg under ed i det nederlandske parlamentet for sin befatning med det fatale Srebrenica-oppdraget.

Den politiske krisen kommer bare fire uker før nederlenderne går til valg på ny nasjonalforsamling.

Bosniske myndigheter kaller regjeringens avgang «en moralsk handling».

— Det kan kanskje gi en impuls til arbeidet med å finne ut sannheten om det internasjonale samfunnets rolle i Bosnia, sa utenriksdepartementets talsmann Amer Kapetanovic.