Lurer du på noe i forbindelse med USA-valget? Vår ekspert svarer deg under innspurten tirsdag kveld. Send inn spørsmål nå!

– Det er vanskelig å huske en tilsvarende situasjon der et sammenfall av utfordringer har gjort et presidentvalg så viktig, skriver sjef for Brookings Institution i Washington, Strobe Talbott.

Oppgavene USAs 44. president må ta fatt på, kan virke uoverkommelige: Finanskrisen, krigene i Afghanistan og Irak, løfter om energiuavhengighet, klimaspørsmål, reform av helsevesenet, utdanning og økt konkurransedyktighet en noen de mest utfordrende.

Septemberdagen investeringsbanken Lehman Brothers kollapset blir trolig stående som en merkedag i presidentvalgkampen 2008. Fra 15. september fram til valgdagen overskygget den økonomiske krisen alle andre temaer, og den vil fortsette å dominere i tiden fremover.

Må prioritere økonomien

– Den nye presidenten vil måtte bruke mesteparten av tiden de første to årene på finanskrisen. Han kommer til å måtte prioritere det før han kan konsentrere seg om sine andre planer, sier Brian Vargus, som er professor i statsvitenskap ved Indiana University i Indianapolis, til NTB.

Irak-krigen har havnet i bakgrunnen under valgkampen i høst, men George W. Bush overlater ansvaret for å avslutte Irak-krigen han startet tidlig i 2003, til sin etterfølger. Og vinneren av presidentvalget kommer til å få en svært vanskelig Irak-situasjon i fanget lenge før han er tatt i ed i slutten av januar.

Strid om Irak-avtale

Iraks regjering har store innvendinger mot den viktige avtalen som regulerer de amerikanske soldatenes tilstedeværelse i landet fra årsskiftet. Og det har den siste tiden kommet signaler om at Irak vil utsette inngåelsen av en avtale til den nye presidenten er tatt i ed 20. januar.

(Artikkelen fortsetter under valgkartet)

Dersom det ikke blir enighet om en ny avtale innen utgangen av året, vil de rundt 150.000 amerikanske soldatene i Irak ikke ha noe mandat for å være i landet. Den nye presidenten står derfor overfor en potensiell krise, skriver nyhetsbyrået AP. En hurtig tilbaketrekking av titusenvis av soldater og militært materiell er et logistisk mareritt, i tillegg til at det øker faren for angrep fra opprørere.

Truer klimaavtale

Siden økonomikrisen og stabilisering av finansmarkedet utvilsomt topper lista over oppgaver for den neste presidenten, frykter enkelte at finanskrisen vil overskygge arbeidet med andre svært viktige politiske saker, som for eksempel klima.

Både McCain og Obama har en miljøpolitikk som ligger mye nærmere viktige allierte enn det president Bush har. Begge ønsker å kutte i klimautslippene, og det er store forventninger internasjonalt om en ny miljøkurs fra den neste administrasjonen. Men finanskrisen kan stikke kjepper i hjulene for en ny global klimaavtale i løpet av 2009.

Ingen Bermuda-ferie

– Når velgerne sliter økonomisk vil det være mye mindre politisk vilje til å innføre tiltak som øker kostnadene for forbrukerne, sier Robert Stavins ved Harvard University til Reuters.

Siden innsettelsesdagen i 1937 ble flyttet fra 4. mars til 20. januar, har de nyvalgte presidentene hatt svært dårlig tid i arbeidet med å få så mye som mulig på plass før de tar bolig i Det hvite hus.

Slik blir det utvilsomt for vinneren av årets presidentvalg. Verken Obama eller McCain vil kunne gjøre som president Woodrow Wilson, som ladet opp med en måneds ferie på Bermuda etter å ha vunnet valget.

Hvem tror du blir USAs neste president? Si din mening i kommentarfeltet!

KRIG: USAs neste president får to kriger i fanget når han blir innsatt i januar neste år ¿ han skal blant annet avgjøre når disse amerikanske soldatene, som mandag var på patrulje i Baquba i Irak, skal kalles hjem.
GORAN TOMASEVIC
MER KRIG: USAs neste president står overfor etter tirsdagens valg. USA er i krig både i Irak og Afghanistan, men har også soldater utstasjonert en rekke andre steder i verden, som her i Kosovo. 1.600 amerikanske soldater tjenestegjør i militærleiren Bondesteel 4 mil sørøst for Kosovos hovedstad Pristina.
HAZIR REKA
ØKONOMIEN: Det har vært en brutal høst for aksjemeglerne på New York-børsen. Den globale finanskrisen og problemene i amerikansk økonomi blir den første og kanskje største utfordringen for USAs neste president.
BRENDAN MCDERMID