Pålandsvind drev flaket på mer enn 9.000 tonn tung fyringsolje mot en kyststripe som allerede er tilgriset av tidligere utslipp fra oljetankeren "Prestige", som sank utenfor kysten av Spania 19. november.

Oljeflaket som nærmet seg kysten søndag inneholder om lag dobbelt så mye olje som det første oljeutslippet, som sølte til en kyststrekning på 50 mil etter at "Prestige" havarerte.

— Russisk rulett Hoveddelen av det nye oljeflaket befant seg søndag ettermiddag rundt 3 mil fra kysten, ifølge den spanske visestatsministeren Mariano Rajoy. Åtte fartøyer, blant annet fra Norge, Frankrike og Nederland, arbeidet febrilsk med å samle opp olje. 3.000 tonn av det første oljeutslippet er så langt fjernet fra havoverflaten.

— Dette er som russisk rulett. Hvor mye av oljen som til slutt treffer kysten kommer an på vindforhold og havstrømmer, sier Jose Traba, borgermester i Kapp Finisterre.

Området rundt Kapp Finisterre har vært kjent som et uberørt område med en unik flora og fauna. Men etter havariet til "Prestige" har store deler av kysten nordvest i Spania fått ødelagt sine naturressurser. Over 100 strender er dekket av svart olje, tusener av fugler er døde og fiskeri er forbudt utenfor den tilgrisete kysten. Tusener av fiskere er blitt arbeidsløse.

Demonstrasjoner

Flere tusen mennesker demonstrerte i Santiago de Compostella søndag. De ropte slagord mot det de oppfatter som spanske myndigheters udugelighet i behandlingen av miljøkatastrofen som har rammet regionen.

Representanter for flere politiske partier og fagforeninger deltok, med krav om at regionen Galicia skal erklæres et katastrofeområde. Noen bar plakater hvor det sto "Aldri igjen!".

— Tragedien i Galicia viser hvor maktesløse vi er så fort oljen har rent ut i sjøen, sier Ulrich Rösner i miljøorganisasjonen Verdens Naturfond (WWF).

Spanske myndigheter har avvist rapporter om at vraket av tankeren "Prestige" fortsatt lekker olje.

Den franske undervannsbåten "Nautilus" ankom den spanske havnebyen Vigo søndag. Den skal brukes til å undersøke vraket av "Prestige", som nå ligger 3.500 meter under overflaten av Atlanterhavet.

(NTB)