Verdens største marsvin er målt og veid. Skjelettet som paleontologene har gravd opp forteller historien om en gnager på størrelse med en bøffel: tre meter lang, 1,3 meter høy og med en trivselsvekt et sted i nærheten av 700 kilo, skriver forskning.no i dag.

Fortennene var 20 centimeter lange.

En mus veier 30 gram

Til sammenlikning veier en vanlig mus om lag 30 gram, og rotter rundt 300 gram.

Vanlige marsvin blir omtrent en kilo og capybaraen, den aller største nålevende gnageren, kan bli opptil 50 kilo, omtrent like mye som en sau.

Funnet i Venezuela

Kjempegnageren har fått navnet Phoberomys pattersoni, og vraltet runds langs Orinocoflodens bredder for åtte millioner år siden, melder Science Magazine.

Skjelettet av den forhistoriske kjempen, som altså er en slektning av det velkjente marsvinet, ble nylig funnet i Venezuela.

Gigantgnageren levde antakelig i og ved vannet, mener forskerne. Der var det nok rikelig med sjøgress og andre gode grønnsaker, men også trusler både nedenfra og ovenfra.

Gedigne krokodiller kunne for eksempel lure i vannflata, mens pungkatter på størrelse med løver og digre, samt kjøttetende fugler lusket rundt på land, skriver forskning.no.