— En katastrofe har skjedd, og vi har fått en ulykke som kan utgjøre en stor trussel for vårt folk, sa visestatsministeren i Ukraina, Oleksandr Kuzmuk mandag. Han sammenlignet ulykken med Tsjernobyl-katastrofen.

20 fraktet til sykehus

— Dette høres ut som en overdrivelse, sier Jan Ivar Botnan i Forsvarets forskningsinstitutts avdeling for beskyttelse. Han mener det ikke er noen fare for at skyen skal spre seg til vår del av Europa.

Toget som var på vei fra Kasakhstan til Polen sporet av i Lviv-regionen, vest i Ukraina mandag ettermiddag. 15 vogner med tanker inneholdende gult fosfor veltet da toget sporet av. Tankene begynte å lekke gult fosfor, og det tok fyr i seks av dem. En giftsky ble dannet som i går skal ha dekket et område på 90 kvadratkilometer. Det er 11.000 beboere i området og 815 av disse skal være evakuert, mens 20 skal være fraktet til sykehuset med forgiftningsskader. Ingen skal være livstruende skadet.

Ikke bekymret

Giftskyen er ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ikke farlig for Norge.

— Vi følger selvsagt utviklingen, men vi er ikke blitt kontaktet av noen ennå, og anser ikke dette som farlig for Norge, sier Arvid Christensen, informasjonsrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

I Ukraina blir folk oppmodnet til ikke å spise lokalt dyrkede grønnsaker og lokalt kjøtt.

Gult fosfor er farlig for mennesker dersom det kommer i kontakt med luft, og kan danne giftskyer som kan gi brannsår, og etseskader på hud, øyne og slimhinner. Stoffet er svært brennbart, og kan begynne å brenne dersom det kommer i kontakt med luft varmere enn 40 grader Celsius. Fosfor brukes mest i gjødsel, men brukes også i tannkrem, vaskemiddel og i eksplosiver.

GIFTRØYK: Gult fosfor lekket ut etter togulykken i Ukraina mandag kveld.
STRINGER/RUSSIA