EU-kommisjonen truer Italia med å innføre importforbud mot mozzarella hvis den ikke får flere opplysninger om hva som har ført til de høye dioksinnivåene i osten.

Kommisjonen krever svar innen klokka 18 torsdag, hvis ikke vil den vurdere å innføre beskyttelsestiltak, opplyser en EU-talskvinne.

80 gårder stengt

Flere land har stanset importen av mozzarellaost fra Italia etter at høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet dioksin er funnet i bøffelmelken som osten lages av.

Onsdag ble mer enn 80 gårder som produserer bøffelmelk midlertidig stengt. Italienske myndigheter har funnet høyere nivåer av dioksin enn tillatt hos 25 av de 130 mozzarellaprodusentene som hittil er undersøkt.

Italienske myndigheter holdt onsdag et krisemøte for å evaluere situasjonen.

— Sikkerhet er en prioritet, og det viser de siste dagenes inspeksjoner, sier Italias landbruksminister Paolo De Castro.

Satt i karantene

I forrige uke ble 66 bøffelflokker i Napoli-området sør i Italia satt i karantene på grunn av høye dioksinnivåer i melken. Japan og Sør-Korea har allerede innført forbud mot osten, og flere andre land vurderer å gjøre det samme.

Dioksin er et svært giftig stoff som lagres i kroppens fettvev. Det er både kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

IMPORTSTANS: Flere land har stanset importen av mozzarellaost fra Italia etter at høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet dioksin er funnet i bøffelmelken som osten lages av. FOTO: AP/SCANPIX