I fire episoder har vi fulgt fotballjentene fra Kabul. I den femte og siste episoden møter vi jentene når de skal inn til den norske ambassaden for å finne ut om de får hjelp til å reise til Norway Cup. Hverdagen er utfordrende for jentene i Kabul, og og delta på norway Cup er viktig for dem.

Det blir en lettelse når de får beskjeden om at ambassaden ønsker å hjelpe dem videre.

— Jeg er veldig glad og veldig overrasket, forteller lagleder Khalida Popal (23).

De håper at dette kan være med å skape holdningsendringer i Afghanistan.

- Stor skam at kona spiller fotball

— Jentene som gifter seg får beskjed om at fra nå må de bli hjemme og lage mat og vaske tøy og gjøre alle de tingene der, sier Popal.

Hun sier det er veldig vanskelig å prøve å overbevise familier om at jenter og kvinner skal få fortsette å spille når de er gift.

— I vårt samfunn vil det være en stor skam for en mann å si at kona spiller fotball. Afghanere er ikke klare for å akseptere at kvinner er fotballspillere, sier Popal.

— Hva vil skje når du gifter deg?

— Jeg? Jeg har ikke lyst til å gifte meg. Hvis jeg gifter meg, kommer han til å si at jeg må slutte å spille fotball og holde meg hjemme. Det er jeg sikker på, forteller Popal.

- Jobbe som en maskin

Popal forteller at det forventes at en afghansk kvinne skal føde barn, og ta seg av dem og mannen hjemme.

— Noen menn vil at kvinnene bare skal jobbe som en maskin. Hun skal ikke være en venn, og hun får ikke gjøre det hun har lyst til. Kvinnene har ingen rettigheter, sier Popal.

Hun mener kvinner kategoriseres i to grupper i Afghanistan:

— Gode kvinner holder seg hjemme og arbeider. Uskikkelig kvinner går ut og arbeider, sier Popal.

Sluttet etter forlovelsen

Jenter gifter seg tidlig i Afghanistan. Ifølge FNs utviklingsfond for kvinner (UNIFEM) er 17,8 gjennomsnittalderen for en afghansk brud Nesten 60 prosent av jentene giftes bort før de er 16 år, som ifølge afghansk lov er minstealderen for ekteskap.

I episode tre av Fotballjentene i Kabul som ble publisert på nettet for to uker siden, fulgte vi Yasamin (18) da hun spilte sin siste kamp i Kabul i mars i år. Hennes største drøm var å bli profesjonell fotballspiller. Men da hun ble forlovet, ble hun fortalt av forloveden at nå var det nok fotball. Yasamin tror hun kommer til å kjede seg uten fotballen. Hun ser nå for seg et liv der hun steller i hjemmet.

Glad for å bli født i Kabul

En jente født i Afghanistan har de dårligste utsiktene i verden til å få et trygt og godt liv, ifølge en rapport fra FNs barnefond UNICEF.

Men Sajia (18) som både spiller på jentelaget og det afghanske landslaget, sier hun ikke vil bo noe annet sted.

— Jeg er glad for at jeg ble født i Kabul. Jeg har det bra. Men vi trenger frihet for jenter og kvinner. Noen familier lar ikke jenter gå på skole eller drive med sport, og det er synd for jentene. Jeg mener de må få mer frihet.

— Tror du det vil skje?

— Jeg håper det. Men de har sagt på nyhetene at dette ikke blir et godt år i Afghanistan. Men kanskje situasjonen blir bedre om to-tre år. Jeg håper det.

— Og du vil bli i Afghanistan?

— Ja, hvis jeg reiser herfra, så er det sammen med familien. Jeg kan ikke bo alene i utlandet. Det ville være for vanskelig å være langt unna familien min, søstrene og brødrene mine.

— Er du lykkelig her?

— Ja, det må jeg være, sier Sajia.

— Må du det?

— Ja, det er vårt land. Og jeg elsker det. Men du vet at situasjonen ikke er bra. Kvinner har ikke mye frihet. Så jeg må tilpasse meg, sier Sajia, som studerer kroppsøving.

Hun har lyst til å studere juss også, men tror hun kommer til å studere markedsføring i stedet fordi det vil gi henne bedre jobbmuligheter i Kabul.

Sajia vet om noen grupper som jobber for å forbedre kvinners rettigheter i Afghanistan, og hun ønsker å engasjere seg mer selv.

Nyter reisene

Khalida Popal sier at fotballaget i Kabul har prøvd å skape holdningsendringer slik at gifte kan få fortsette å spille. Men de har ikke lykkes. I stedet er det blitt slik at de prøver å ha det så moro som mulig i tiden før de gifter seg.

— Vi har våre beste dager når vi reiser og spiller utenlands. Sammen får vi se hvordan det er andre steder i verden. Og vi treffer andre spillere, og får masse nye venner. Det er veldig gøy, sier Popal.

Hun gleder seg til å ta med jentene til Norway Cup i slutten av juli. Det blir det første norgesbesøket for alle sammen.