Skipet kan kantre når som helst, ifølge den britiske kystvakten MCA (Maritime and Coastguard Agency).

– Vi er i en ukontrollert situasjon. Vi trenger å stabilisere skipet før vi kan begynne å losse oljen, sier Paul Coley i den britiske kystvakten til kringkastingen BBC.

Den britiske kystvakten har satt i verk en større operasjon i frykt for at fartøyet skal kantre utenfor kysten av Devon i det sørvestlige England. Skipet ligger nå på grunt vann nær Sidmouth rundt 15 kilometer øst for Exeter.

Men ifølge kystvakten er det for farlig å prøve å redde skipet før containerne er fjernet, til tross for at det 62.000 tonn store skipet søndag begynte å lekke olje.

Oljebelte

200 tonn olje er lekket fra en ødelagt drivstofftank, og lekkasjen har utløst frykt for ødeleggelse av dyre— og fugleliv og strandområdene.

Et 8 kilometer langt oljeflak er på vei mot stedet Lyme Regis. Oljen spredte seg fra skipet etter at lenser som var lagt ut foran baugen på skipet, ble hevet lørdag for å hindre at de ble ødelagt av containere som drev i sjøen.

Det er lagt ut lenser i flere elvemunninger for å beskytte dyre- og planteliv.

Containere

Kystvakten og britisk politi har funnet 40 av 158 containere som har sklidd av dekket og falt i sjøen, melder BBC. Skipet har en slagside på over 30 grader.

MSC «Napoli» fikk omfattende skader i de voldsomme vindene som herjet den engelske kanalen på torsdag, og kystvakten frykter at hele skipet vil knekke i to. Besetningen på 26 ble plukket opp av marinehelikoptre i høy sjø 70 kilometer utenfor Lizard Point på Englands sørvestlige tupp.

Lasteskipet fraktet 2.323 containere. Av disse var 158 lastet med materiale som er klassifisert som miljøfarlig. Det skal blant annet dreie seg om eksplosiver, insektmiddel og andre giftstoffer.

Minst to av containerne som er falt i havet, er blant disse, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Containerne som har falt av båten, er en fare til andre skip, sier en talsmann for den britiske kystvakten. Over 50 redningsmenn er satt inn i jakten på containerne.