I BAGDAD ERIK THOMLE

Tvilen fikk for alvor næring, da Ashad fredag morgen med egne øyne så en utbrent, sotsvidd betongbygning på bredden av Tigris, midt i Bagdad.

Bygningen rommet inntil torsdag kveld Saddam Husseins sønn sitt private etterretningssenter, mener guiden. Derfra skulle forsvaret av Bagdad være styrt av sønnen Qusay, som i kraft av å være sjef for Republikanergarden — som er Iraks best trente og utstyrte hærenheter - har ansvaret for krigen i hele den sentrale delen av landet.

Men ved det kortvarige luftangrepet ble bygningen, som ligger få hundre meter fra Hotel Palestine, hvor Bergens Tidende som en del av den internasjonale presse er innkvartert, skutt i brann med en rakett.

Presist utpekte mål

Tjue minutter før kl. 22 irakisk tid hylte luftalarmene, og i minutter etter hamret luftvernbatterier sine granater og lysende sporprosjektiler, som flakset som blitsende stjerner over himmelen, opp mot angriperne.

Et enkelt drønn fikk hotellet til å skjelve og sendte en trykkbølge innover altanen.

Da vi kom opp på taket over 18. etasje, sto en bygning på den motsatte elvebredden, skrått overfor hotellet, i flammer.

Blinkende utrykningslys omsluttet bygningen, men det røde ildskjæret inne fra betongen strålte i timer ut gjennom dør- og vindusåpninger.

Flere ganger hylte luftvernssirenene i løpet av kvelden, og luftvernbatteriene sendte salver opp i luften. En svak torden fra jagerfly kunne høres, men flyene var høyt over de eksploderende lysgranatene.

De deltok tilsynelatende ikke i angrepene. Til gjengjeld har de nå lokket luftvernsbatteriene til å avsløre sine posisjoner.

Fredag morgen var Ashad rystet over at målene kan utpekes så presist. Og så bekreftet informasjonsministeren på en pressekonferanse fredag ettermiddag at ryktene om at andre eiendommer tilhørende presidentens familie var rammet natten før. Blant annet huset til Saddam Husseins hustru.

— Det er som gepardens jakt på gasellen, utbrøt guiden.

Han har rett, og det er som om amerikanerne med sine første, minimale angrep vil demonstrere at de vet hvor de skal ramme. Ingen fra presidentens familie eller regjeringen kan gi seg til kjenne uten å være i overhengende fare for å bli drept på stedet. Også bygninger som tilhører visepresident Tariq Aziz, den som oftest opptrer som presidentens talsmann, skal være blant de første hus som ble lagt i ruiner, heter det på Bagdads ryktebørs. Bygningene var en gave fra presidenten.

Sikkerhetsfolk stormet

— På så lavt nivå angriper de onde amerikanerne. Den kriminelle Bush og hans kriminelle bande er onde forbrytere, raste informasjonsministeren på dagens pressekonferanse - og kunne ikke fylle ukvemsord nok inn i talestrømmen.

Om det virkelig er Qusay Husseins hovedkvarter som brente ut, er bare bekreftet - med den usikkerhet som knytter seg til alle rykter i Bagdad. Menige irakere skal ikke vite hva som befinner seg i offentlige bygninger, hvor kun en begrenset krets har adgang.

Bak informasjonsministeren var bilder av sivile ofre klebet opp på en oppslagstavle. Men heller ikke luftangrepene får den utenlandske presse se, hvis det er opp til irakiske myndigheter.

Døren ut til takterrassen på Hotel Palestine var torsdag kveld låst med en svær hengelås. Det lyktes kolleger å løfte den tunge jerndøren av hengslene og skaffe fri adgang til det mest imponerende panorama over Bagdads millioner av lys.

Alle hadde ventet at natt til fredag skulle bli den natten luftangrepene for alvor ble satt inn for å lamme hovedstaden. I timer ventet vi oppe på taket. Kort etter at jeg selv hadde forlatt den mørke takterrassen, ble den stormet av sikkerhetsfolk.

De hev håndfast fotografer og reportere vekk. Da en enkelt fotograf kom for sent inn gjennom jerndøren, rev de kameraet fra ham og kylte det ut i mørket fra 19. etasje.

Tidligere på dagen hadde sikkerhetsfolk ransaket flere hotellværelser etter satellittelefoner, som er smuglet inn i landet uten å bli deklarert. Blant andre søkte den eneste polske journalist i Bagdad fredag ettermiddag forgjeves etter sin beslaglagte satellittelefon på pressesenteret, hvor sikkerhetsfolkene hadde fortalt ham at den ville bli avlevert.

Kun på pressesenteret kan satellittelefoner benyttes til overføring av tekst, bilder og tale. Hver gang de er brukt, blir de låst vekk, så de ikke kan tas med til hotellene og brukes ukontrollert.

Men mange tviler etterhånden på at pressesenteret får lov til å fungere særlig lenge. Det irakiske militære har utfordret skjebnen ved i løpet av torsdag å plassere et tungt maskingevær som antiluftskyts på den åtte etasjer høye bygningen. Her i byen er antiluftskyts ingen beskyttelse, men magnet for raketter. Alle tv-stasjonene med eget sendeutstyr stenger derfor ned innen mørkets frembrudd og fjerner alt sitt materiell på området rundt pressesenteret og den irakiske fjernsynsbygningen.

INFERNO: Røyken stiger opp over ett av Saddam Husseins palssser i Bagdad. Amerikanske bombefly gjennomførte fredag kveld et voldsomt angrep mot Bagdad, og omgjorde deler av den irakiske hovedstaden til et inferno av røyk og flammer.<p/> FOTO: EPA