Georgias utenriksminister David Bakradze mener russerne forsøker å annektere de to provinsene ved at de kommer med nye tiltak for å støtte separatistiske opprørere.

– Dette er imot alle prinsipper i folkeretten, og vi på georgisk side vil gjøre alt vi kan for å sørge for en diplomatisk, politisk og juridisk respons til denne politikken, sier han.

Straks etter at nyheten ble kjent onsdag, innkalte Georgias president Mikhail Saakasjvili landets sikkerhetssjefer til krisemøte.

Flere samarbeidsområder

Ifølge det russiske utenriksdepartementet skal samarbeidet med Abkhasia og Sør-Ossetia bli tettere både når det gjelder handel, økonomi, sosiale forhold og forskning. Det er avtroppende president Vladimir Putin som har gitt ordre om tilnærmingen.

– Den russiske regjeringen har fått instruks om å samarbeide med de fungerende myndighetene i Abkhasia og Sør-Ossetia, sier departementet.

EU og NATO bekymret

Både Abkhasia og Sør-Ossetia vil løsrive seg fra Georgia, men russerne gir ingen signaler om at det er aktuelt å anerkjenne dem som egne land.

EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana sier i en kommentar onsdag at han er bekymret over Russlands kunngjøring, ifølge en talskvinne.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer er også bekymret og ber Russland trekke tilbake kunngjøringen.

– Jeg oppfordrer den russiske føderasjonen om å trekke tilbake disse tiltakene, og jeg ber georgiske myndigheter om å fortsette å vise selvbeherskelse, sier han.

– Russlands handling underminerer Georgias suverenitet, legger han til.