To tredeler av USAs konvensjonelle jordbruk er allerede «smittet» av genmodifisert materiale. Det viser ny forskning slått opp av den britiske avisen Independent on Sunday i går.

Smittefare

I Storbritannia raser en debatt om hvorvidt det for første gang skal åpnes for genmodifisert jordbruk i landet. Regjeringen var ventet å gi grønt lys denne uken, men Independent on Sunday spår at de nye tallene fra USA vil bidra til en ny, lang utsettelse av beslutningen.

Spørsmålet om smittsomhet går også til kjernen av en langvarig EU-debatt. Mange EU-land frykter at hvis det åpnes for genmodifisert jordbruk i større målestokk, vil det over tid smitte konvensjonelle avlinger og også gjøre økologisk jordbruk umulig.

Mer miljøvennlig?

Hensikten med genmanipulering er å frembringe større avlinger og mer holdbare produkter. Selv om det ikke er bevist at det er skadelig å genmanipulere planter, for eksempel ved å gjøre dem i stand til å produsere sine egne ugressmidler, er det utbredt frykt for langsiktige konsekvenser for miljø og helse.

Men debatten går ikke bare i svart-hvitt. En annen undersøkelse, offentliggjort i siste utgave av det anerkjente tidsskriftet Nature, tyder på at jordbruk med genmodifiserte planter er mer miljøvennlig enn vanlig, konvensjonelt jordbruk med kunstgjødsel og plantevernmidler.

USA irritert

Fordi striden mellom Kommisjonen og de «liberale» landene på den ene siden og de restriktive landene på den andre er uløst, blokkerer de sistnevnte for godkjenning av nye produkter med genmodifisert innhold — såkalt genmat - for salg i europeiske supermarkeder.

Dette irriterer USA sterkt. Amerikanerne mener EU slik setter opp urimelige handelshindringer for deres salg av produkter på det europeiske markedet.

Etter lang tids skyggeboksing, mister USA nå tålmodigheten. Etter krav fra regjeringen i Washington, oppnevnte Verdens handelsorganisasjon (WTO) i forrige uke en komité som skal vurdere hvorvidt EUs moratorium på nye produkter er tillatt etter internasjonale frihandelsregler.

Komitéen med tre medlemmer skal innhente informasjon og gjøre sine vurderinger i en prosess unntatt offentlighet. Beslutningen er ventet senere i år.