Til sammen seks høytstående generaler som ikke lenger er i aktiv tjeneste, har nå krevd at forsvarsministeren går av. De sier at som hovedarkitekt for Irak-krigen må han holdes ansvarlig for kaoset som råder tre år etter invasjonen.

— Jeg mener virkelig at vi trenger en ny forsvarsminister fordi Rumsfeld bærer altfor mye bagasje. Jeg mener at han detaljstyrer generalene som leder våre styrker, sa general Charles Swannack, som ledet hærens 82. flybårne divisjon i Irak, torsdag.

General John Riggs sa til National Public Radio at Rumsfeld hadde bidratt til å skape en atmosfære preget av arroganse i Pentagons sivile ledelse.

— De vil bare ha innspill fra de fagmilitære når det passer med deres agenda. Jeg mener det er feil, og det er derfor jeg mener han må gå av, sa Riggs.

Mens de høytstående offiserene, som enten selv har tjenestegjort i Irak eller som har tjenestegjort helt i toppen av det militære hierarkiet, anklaget Rumsfeld for arroganse og for å overse sine generaler i felten, ble Det hvite hus tvunget til å ta ham i forsvar.

— Presidenten mener han gjør en svært god jobb i en utfordrende tid, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, torsdag.

Den første som kritiserte Rumsfeld, var general Anthony Zinni i marinekorpset, som etterfulgte Norman Schwarzkopf som sjef for de amerikanske styrkene i Midtøsten. Han rykket ut allerede for et år siden.

Til CNN sa han at Rumsfeld må holdes ansvarlig for å ha kastet på båten ti års planlegging for perioden etter invasjonen av Irak og dermed være ansvarlig for kaoset som råder i dag.

Tidligere denne uka tok general John Batiste, som ledet hærens første infanteriregiment i Irak, general i marinekorpset Gregory Newbold og general Paul Eaton til orde for at Rumsfeld må avsettes.

SETH WENIG