JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

Lang tids maktkamp blant generalene i Burmas militærregime kulminerte i går da regjeringslederen Khin Nyunt fikk sparken og ble satt i husarrest anklaget for korrupsjon.

Det statlige burmesiske fjernsynet opplyser at generalløytnant Soe Win er utnevnt til ny statsminister. Han regnes som en lojal støtte for seniorgeneralen Than Shwe som er leder for militæret og regnes som Burmas sterke mann.

Myndighetene i Burma, også kjent under navnet Myanmar, angir dårlig helse som årsak til maktskiftet, men den reelle grunnen er et oppgjør om politisk og økonomisk makt.

Moderat fløy

Khin Nyunt var regnet for å tilhøre den moderate fløyen i militærjuntaen som sitter med makten i det isolerte landet. Avskjedigelsen kan forrykke balansen i militærledelsen og torpedere den problemfylte reformprosessen som skulle gi plass til opposisjonen under ledelse av Aung San Suu Kyi.

Den 59-årige opposisjonslederen, vinner av Nobels fredspris, har det siste året sittet i husarrest, og vært fengslet eller holdt tilbake i 9 av de 14 årene som er gått siden militæret tok makten da opposisjonen i 1990 vant en overveldende valgseier.

I diplomatiske kretser svirret det i går rykter om et militærkupp i Burma, men kilder i hovedstaden Yangon opplyser til flere nyhetsbyråer at det ikke har vært tegn på uro. I byens gater var det ikke flere militærkjøretøyer enn normalt.

Intern strid

Militærjuntaen har de siste månedene vært preget av intern strid om makten. Før det asiatisk-europeiske ASEM-toppmøtet i Vietnam for knappe to uker siden, der Burma deltok for første gang, ble landets utenriksminister fjernet.

Mye tyder på at landets konservative generaler, som er tilhengere av en hard linje mot opposisjonen, har skaffet seg overtaket. Andre observatører peker på at det også kan være et oppgjør om kontrollen med den omfattende og innbringende smuglertrafikken som har utløst sparkingen av regjeringslederen.

Innbringende smugling

Khin Nyunt har som leder av hærens etterretningstjeneste kom i en utsatt posisjon i forrige måned da militærstyrker angrep en grensepost mellom Burma og Kina kontrollert av etterretningsfolk. Her ble det beslaglagt store mengder gull, jade og kontanter, som angivelig skulle smugles ut av landet.

105 etterretningsfolk, tollere og politifolk ble pågrepet og flere sikkerhetssjefer er fortsatt i arrest og kan vente å bli anklaget for korrupsjon. En rekke virksomheter som ble kontrollert av etterretningstjenesten, er de siste dagene stengt.

Den sterke mann

Det er Burmas sterke mann, seniorgeneral Than Shwe og hans høyre hånd Maung Aye, som antas å stå bak fjerningen av Khin Nyunt og inngrepet mot etterretningstjenesten.

Khin Nyunt overtok som statsminister i fjor, og han ble på noen områder regnet for å tilhøre den moderate fløyen i militærjuntaen. Han sto i spissen for en såkalt kjøreplan mot demokrati som gjennom FN ble forhandlet på plass med Suu Kyis opposisjonsparti NLD. Målet var å bane vei for forsoning og gjennomføring av demokratiske reformer i det fattige sørøstasiatiske landet. Planen innebar løslatelse av Suu Kyi, datter av nasjonens grunnlegger. Konservative generaler var imidlertid imot å gi plass for den høyt profilerte opposisjonspolitikeren.

Forhandlingene ble stående i stampe og kritikerne anklaget regjeringen for å forhale prosessen for å beholde makten.

Både USA og EU har innført sanksjoner mot militærregimet i Burma, som anklages for å undertrykke demokratiet og krenke menneskerettighetene. Militæret har hatt makten i Burma siden 1962.

<b>DA DE FORHANDLET:</b> Dette bildet er fra 1994, den gang det ennå var klima for samtaler mellom Aung San Suu Kyi (t.v.), Burmas sterkeste mann Than Shwe (i midten) og den sparkete statsministeren Khin Nyunt.<p/> ARKIVFOTO: REUTERS