— Det gjorde han fordi han visste at han var utsatt, sier forsker Kari Karamé ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Bergens Tidende.

Både hun og forskningsdirektør Are Knudsen ved Christian Michelsens Institutt (CMI) mener Gemayel ble drept på grunn av symboleffekten.

- Nøye planlagt drap

— Han representerer et kristent politisk familiedynasti som er sterkt antisyriske. Gemayel er helt sikkert et nøye uttenkt offer. Tidligere politiske drap i Libanon har vist at de er nøye planlagt, og ofte teknisk avansert. Ved drapet på statsminister Rafik Hariri i februar 2005 hadde attentatmennene fått opplysninger fra høytstående folk i sikkerhetspolitiet, sier Knudsen.

Tusenvis av sørgende samlet seg i går i byen Bikfaya øst for Beirut da kisten med Libanons industriminister Pierre Gemayel (34) ble båret til familiehjemmet hans. Mange ropte slagord mot Syria, mens andre kastet ris og blomster på kisten.

Væpnede sammenstøt

Drapet på industriministeren kommer i en situasjon der statsminister Fouad Sinioras regjering er sterkt svekket. Seks syriskvennlige statsråder har trukket seg, i et forsøk på å hindre et gyldig vedtak om støtte til et internasjonalt tribunal for å dømme de ansvarlige på drapet på Hariri i fjor.

— Den politiske krisen er dyp. Situasjonen har ikke vært farligere siden borgerkrigen sluttet i 1990. Hizbollah hadde før det siste drapet tillyst demonstrasjoner for å lamme Beirut og tvinge frem regjeringens avgang. Hvis de går på gaten i den spente situasjonen som nå eksisterer, må vi regne med motdemonstrasjoner. Det skal svært lite til før vi får væpnede sammenstøt mellom militante kjerner på muslimsk og kristen side, sier Knudsen, som reiste fra Beirut natt til søndag etter et tre ukers forskningsopphold.

Han tror likevel ikke det vil gå så langt som til noen ny borgerkrig. Det tror heller ikke Kari Karamé:

— Men vi kan nok få store demonstrasjoner og uro, som for eksempel brenning av kirker og moskeer, sier hun.

Kjente familien

Karamé har bodd i Libanon i lange perioder, og reiser mandag til Beirut på et forskningsopphold. Hun bodde i landet under borgerkrigen fra 1975 til 1980, og kjenner mange i Gemayels familie.

— Jeg kjente både hans bestefar og hans far og mor. Pierre Gemayel selv traff jeg siste gang ved påsketider. Han er den femte eller sjette personen i familien som blir drept på denne måten.

Faren Amin Gemayel er tidligere president. Onkelen Bashir Gemayel, som ble valgt til president i 1982, men drept før han tiltrådte, er en martyr blant de kristne libaneserne.

— Gemayel-familien symboliserer et uavhengig, selvstendig og flerreligiøst Libanon. De står for en politikk der en gruppe ikke skal dominere over andre, men arbeide for konsensus, som staten i sin tid ble bygget på. Det er denne politikken dette drapet skulle ramme, sier Karamé, men hun har ingen klar mening om hvem som står bak.

Alle drepte var antisyriske

Også CMI-forsker Knudsen sier det er vanskelig å peke ut nøyaktig hvem attentatmennene er.

— Men ser du på listen over politiske drap i landet de siste par årene, har ofrene uten unntak vært antisyriske. Riktignok var det et angrep på en prosyrisk politiker, men han unnslapp uskadd. Derfor peker pilen helt klart mot Syria eller syriskstøttede krefter. Noen har også pekt på Israel, og deres motiv kan være å skape uro for å skade Hizbollah.

— Det har vært en rekke politiske drap i Libanon siden 1990. Det typiske er at ingen av dem er oppklart. Det skaper usikkerhet og frykt. De fleste er drept av bilbomber. Denne gangen var det et rent overfallsangrep, der bilen ble stoppet og Pierre Gemayel ble skutt. Kanskje gjør det at det blir lettere å oppklare drapet denne gangen, sier Knudsen.

SØRGENDE: Kristne libanesere innledet i går tre dagers landesorg over den drepte politikeren Pierre Gemayel, som ble skutt i sin bil tirsdag. Den dreptes far, tidligere president Amin Gemayel (til v.), som her står ved siden av sønnens enke Patricia Gemayel, oppfordret i går folk til å forholde seg rolige, men lovet samtidig at de skyldige skulle bli straffet.
MOHAMED AZAKIR