Det dramatiske bildet ble tatt for tre dager siden, fem timer etter at romsonden hadde flydd forbi Jupiter for å øke farten på sin ni år lange ferd mot Pluto. Ifølge NASA er dette det beste bildet som noensinne er tatt av vulkanutbrudd på Io. Vulkanskyen strekker seg 290 kilometer ut i rommet fra Ios overflate.

En aktiv måne

NASA-sonden Voyager 1 oppdaget allerede i 1979 at Jupiter-månen Io har aktive svovel-vulkaner. Månen er litt større enn vår egen måne, og totalt annerledes.

Overflaten er preget av hundrevis av aktive vulkanområder, sjøer av flytende svovel, og elvelignende floder med en seigtflytende væske som kanskje er en annen form for svovel. Io har også fjell på høyde med Mount Everest, og kilometerdype kratre etter sammensunkne vulkaner.

Flere vulkaner

Det oppsiktsvekkende bildet fra New Horizon viser også flere andre aktive vulkaner på Io. I venstre side av bildet er et mindre utbrudd fra vulkanen Promotheus synlig (60 kilometer høyt). I nederste del av bildet har vulkanen Masubi et utbrudd. Vulkanen ligger på månens skyggeside, men vulkanskyen strekker seg så høyt opp at den blir belyst av solen.

Da NASA-sonden «New Horizon» passerte Jupiter 28. februar, var det for å utnytte kjempeplanetens gravitasjonskrefter. Ved å passere nær Jupiter blir sonden slynget videre ut i rommet med enda større fart enn den hadde. Sondens mål er dvergplaneten Pluto, som den kommer til å nå i juli 2015. (©NTB)

UTBRUDD; Det har vært et enormt vulkanutbrudd på Jupiters måne Io. (Foto: Scanpix)
NASA