Gazproms visekonsernsjef Aleksandr Medvedev kalte onsdag Sveriges holdning til gassrørledningen i Østersjøen for absurd. Rørledningen skal gå fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland. Fra svensk hold er det påpekt at ledningen kan by på miljømessige, energipolitiske og sikkerhetspolitiske problemer.

De sikkerhetspolitiske problemene er blant annet knyttet til russernes planer om å bygge en vedlikeholdsplattform i Østersjøen. I Sverige er det blitt uttrykt bekymring for at en slik plattform skal kunne brukes som spionbase. Gazproms nestsjef mener det ikke har rot i virkeligheten.

— Disse uttalelsene minner meg om en James Bond-film. Men vi er ikke i Hollywood, vi er i virkelighetens business, sa Medvedev i en TV-overført pressekonferanse fra Moskva til journalister i Brussel.

Medvedev trakk også fram utenriksminister Carl Bildts opsjoner i selskapet Vostok Nafta, som er nært knyttet til Gazprom. Gazprom-toppen sa han regnet med at det ikke var noen forbindelse mellom Bildts opsjoner og den svenske utenriksministerens holdning til gassrørledningen i Østersjøen.