Kampene mellom de to rivaliserende palestinske gruppene spredde seg onsdag til sentrum av Gaza, etter at Hamas-tilhengere hadde vunnet kontroll over hovedveien langs kysten. Med kontroll over denne strategiske veistripen kan Hamas bli i stand til å hindre forsterkninger til Fatah-styrkene.

Hamas-tilhenger klarte også å ødelegge hovedkvarteret til livvaktstyrken til president Mahmoud Abbas i Khan Younis. Det var uklart hvor mange som ble drept eller skadd i angrepet.

– Khan Younis er ferdig, men vi holder fortsatt Rafah, opplyste Ziad Sarafandi, en framstående sikkerhetstjenestemann i Fatah.

Hamas ga Fatah-bevegelsen frist til fredag kveld med å gi fra seg sine våpen. Våpnene kreves overlevert til Hamas’ væpnede fløy.

– Hvis Fatahs sikkerhetsstyrker ikke går med på dette, vil de bli avvæpnet med makt, het det i et ultimatum onsdag.

– Bryter folkeretten

Ingen av gruppene tar særlige hensyn til sivilbefolkningen, som forskremte forsøkte å søke tilflukt. Gatene lå folketomme, men heller ikke husene er særlig trygge på det tett befolkede Gaza. Rett som det er forvandles boligkvarter til rene kampsoner, og menneskerettsorganisasjonen Human Right Watch (HRW) anklaget i klare ordelag onsdag de rivaliserende partene for å begå krigsforbrytelser og bryte folkeretten med sine voldshandlinger på Gazastripen.

– Militære styrker fra både Fatah og Hamas har de siste dagene foretatt summariske henrettelser av fanger. De har drept folk som ikke har vært innblandet i kamphandlinger og skutt mot hverandre inne i og i nærheten av palestinske sykehus, framholdt HRW onsdag.

Samtidig opplyste FN-organisasjonen UNRWA at de inntil videre stanser det meste av sitt humanitære arbeid på Gazastripen, som følge av at to av deres lokalt ansatte ble drept.

Til sammen har over 60 mennesker mistet livet i den siste voldsbølgen som brøt ut på Gazastripen torsdag i forrige uke. I tillegg til FN-arbeiderne, ble minst 15 mennesker drept onsdag, deriblant en guttunge og en fredsdemonstrant.

Fredsdemonstrasjon

I ren desperasjon trosset nemlig flere hundre Gaza-innbyggere faren for egne liv, og gikk ut og protesterte mot kampene. Noen valgte å flykte da maskerte Hamas-tilhengere åpnet ild, mens andre modig fortsatte sin protestmarsj.

– «Ikke skyt» og «Nasjonal enhet» var slagordene som ble forkynt på plakater og over høyttalerne. Fredsdemonstrasjoner ble også gjennomført på Vestbredden, der det også oppsto enkeltstående skuddvekslinger mellom Fatah og Hamas.

President Abbas mante på ny partene til ro.

– Det er galskap, det er galskap det som pågår i Gaza nå, uttalte Abbas til journalister.

Hamas’ talsmann Sami Abu Zuhri mener imidlertid at sammenstøtene hadde vært unngått dersom Abbas hadde gitt den Hamas-ledede regjeringen kontrollen over sikkerhetsstyrkene.

– Presidenten bærer det fulle og hele ansvaret for den pågående krisen, sa han.

Zuhri la til at Hamas ikke forsøker å stanse de pågående kampene om nøkkelstillinger.

Hamasaktivister tok kontroll over flere viktige strategiske områder på Gazastripen onsdag, deriblant hovedkvarteret til president Mahmoud Abbas' sikkerhetsstyrker.
ABED OMAR QUSINI
Palestinske fredsdemonstranter i Ramallah på Vestbredden viste onsdag hva de mente om kampene på Gazastripen. Også på Gazastripen ble det gjennomført fredsdemonstrasjoner, og der ble en demonstrant skutt.
ELIANA APONTE
¿ Det er galskap, det er galskap det som pågår i Gaza nå, uttalte president Mahmoud Abbas til journalister onsdag.
ELIANA APONTE